eur:
393.85
usd:
368.17
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Folytatódhat az áfacsökkentés? - lapszemle

A Magyar Idők a gázkapacitások bővítéséről ír, míg a Népszava a hajléktalanhelyzettel foglalkozik.

A Magyar Idők cikke szerint jelentősebb tranzitbevételekhez juthat Magyarország, miután biztosítja az észak felé áramló gázkapacitások bővítését. A lapnak nyilatkozó szakember elmondta: a tőlünk északabbra fekvő országok igényei az ellátási útvonalak átrendeződése miatt növekedtek meg. Hozzátette: azzal, hogy több gáz megy keresztül Magyarországon, és több helyről érkezik a betáplálás, fokozatosan növekszik a belföldi ellátás biztonsága is.

A Népszava a fővárosi hajléktalanhelyzetről azt írja: egyre több hontalan kénytelen menedéket keresni a budapesti kiserdőkben. Vannak, akik sátrat állítanak, mások kunyhót építenek, de olyan is van, aki már a veteményesét tervezgeti. Az összeállításból kiderül: a jó idő beköszöntével egyre kevesebben veszik igénybe a hajléktalanszállókat, ugyanakkor a Kürt utcai ellátóban például még mindig napi 150 adag ételt osztanak ki.

A Világgazdaság arról ír, hogy az élelmiszeripar az áfacsökkentés folytatására számít. Az ágazati szereplők szerint növelni kell a feldolgozott termékek arányát az exportban, amihez további fejlesztésekre lesz szükség. Az agrártermelők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy különösen fontos a termékek minél magasabb szintű magyarországi feldolgozása.

A Portfolio egy tavaly készített nemzetközi kutatásra hivatkozva arról ír, hogy az ingatlanszektor képviselőinek 92 százaléka biztos abban, hogy a digitális és technológiai változások hatással lesznek az üzletére, ugyanakkor mindössze 34 százalékuk rendelkezik az egész vállalatra kiterjedő digitális stratégiával. A gazdasági portál az egyik érintett cégvezetővel értékelte a kutatás eredményeit.

A Magyar Idők írása szerint 2017-ben is folytatódott a mezőgazdasági beruházások bővülése Magyarországon. A különböző célú fejlesztésekre elköltött összeg meghaladta a 121 milliárd forintot. A beruházások 11,5 százalékát kölcsönből fedezték. Az állattenyésztők voltak a legaktívabbak, mintegy negyven százalékkal több fejlesztést hajtottak végre, mint egy évvel korábban.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: a Heves megyében megjelent afrikai sertéspestis miatt kitiltotta a magyar sertéshúst piacairól Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is. Bár a vírust csupán egy vaddisznó tetemében találták meg, a kitiltás az említett országokban a teljes Magyarországról származó sertéshúskészletre vonatkozik. A magyar élelmiszer-biztonsági hatóság elővigyázatosságból mintegy félmegyényi területen rendelt el korlátozó intézkedéseket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×