eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma
A Sió-csatorna és a Kapos folyó találkozása Tolnanémedinél 2018. március 26-án. A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból.
Nyitókép: Jánossy Gergely

Hetekig tart a balatoni Sió-zsilip elzárása

Elkezdték a Sió-zsilip fokozatos elzárását, bár a Balaton vízszintje még mindig az átlagosnál magasabb. A folyamat hetekig tart, mert különben a Sió partján történne katasztrófa.

Kedd este 18 óra 30 perckor kezdték elzárni a Sió-zsilipet. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, három okból volt erre szükség:

  • az erős napsütés és szél miatt már erősen párolog a Balaton vize, így segít az időjárás is a vízszint csökkentésében,
  • a beérkező víz mennyisége kevesebb, mint amennyit leengednek,
  • a fokozatos csökkentés miatt április 22-re csökken majd a vízeresztés sebessége a felére, akkor másodpercenként harminc köbmétert engednek majd le (hirtelen nem is lehet leállítani, mert akkor a Sió felázott partja beszakadna, úgynevezett suvadás történne).

A Sió mentén komoly belvízvédelmi készültség van, sok mezőgazdasági terület víz alatt van, ezen is sokat javít majd, ha szép lassan elzárják a zsilipet - magyarázta a szóvivő.

"A klímaváltozás, a szélsőségek miatt az a jó, ha elegendő víz van a mederben, amikor kezdődik a szezon.

Egy kicsit melegebb nyár esetében 40 centi is el tud párologni a Balaton vizéből augusztus végére. Mindenki emlékszik 2012 augusztusára, amikor a déli parton be kellett sétálni a mederbe.

Ez rosszat tesz az idegenforgalomnak, ezért célszerű a vízszint magasabban tartása ebben az időszakban" - mondta Siklós Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×