eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Frölich Róbert, a Dohány utcai Zsinagóga főrabbija beszél a BZSH rendkívüli közgyűlésén a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) székházának dísztermében 2015. január 15-én. A közgyűlés leváltotta Schwezoff Dávidot, a BZSH ügyvezető igazgatóját.
Nyitókép: Kallos Bea

Lemondott Frölich Róbert

Lemondott tisztségéről Frölich Róbert országos főrabbi - olvasható a Budapesti Zsidó Hitközség honlapján.

Frölich Róbert saját közösségi oldalán jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy az elmúlt években a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) "olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól", amit ő képviselt és képviselni akar a jövőben is.

Olyan eszközöket vetettek be, amelyekkel már nem tud és nem is akar közösséget vállalni

- fogalmazott. Hozzátette: ha "ez az út és ezek a módszerek a Mazsihisz jövője", annak nem akar sem felelős poszton lévő passzív szemlélője, sem aktív gátja lenni.

Azt írta, hogy csaknem harminc éves pályáján a neológ vallásos zsidóságot képviselte, nem csupán a rituálé vagy a gyakorlat szintjén, hanem a neológ szellemiség, a zsidó morál hirdetésével és megélésével is.

Frölich Róbertet, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főrabbiját 2015 júliusában választotta meg országos főrabbinak a Mazsihisz rabbitestülete.

Reagált a Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének világi vezetése sajnálattal vette kézhez Frölich Róbert országos főrabbi lemondását, amellyel szerintük "a sokszínű zsidóságot éri veszteség" - közölte a szervezet.

Frölich Róbert szerdán saját közösségi oldalán jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy az elmúlt években a Mazsihisz "olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól", amit ő képviselt és képviselni szándékozik a jövőben is.

A Mazsihisz erre reagálva azt közölte: a szervezet közgyűlése nemrégiben meghatározó többséggel erősítette meg "új stratégiáját, amely a változó világra nyitott, sokszínű magyar zsidó közösség építését célozza meg".

A Mazsihisz "legfőbb döntéshozó testületének határozatát mindenkinek, de különösen a választott tisztségviselőknek tudomásul kell venni" - írták a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×