eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kampányzárót tartottak a pártok - a nap hírei

Tízezrek adták be átjelentkezési kérelműket az utolsó pillanatban, többségük Budapestre. Sorsdöntőnek nevezte a vasárnapi parlamenti választást a kormányfő. A változást akaró választópolgárt tartja Orbán Viktor kihívójának az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A nap legfontosabb hírei április 6-án.

Az utolsó órákban több mint 30 ezren adtak be átjelentkezési kérelmet - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a legtöbben, 10 ezer 700 ember a 11. kerületbe jelentkezett át. Hangsúlyozta: érvényes fényképes igazolvány, valamint lakcímkártya kell ahhoz, hogy valaki le tudja adni szavazatát a választáson.

Már 82 ezer levélszavazatot adtak le az erre jogosult választópolgárok - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. Ebből közvetlenül 26 523 érkezett meg, külképviseleteken pedig 55.376 ilyet adtak le. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán csak levélben szavazhatnak.

Nem kampányolhat tovább a kormány a STOP-plakátokkal. A Kúria határozata szerint a kabinet megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat ábrázoló plakátjaival a Fidesz-KDNP választási kampányát erősíti. A kabinet az Alkotmánybírósághoz fordul a döntéssel szemben.

Sorsdöntőnek tartja a vasárnapi parlamenti választást a miniszterelnök. Orbán Viktor Székesfehérváron, a Fidesz központi kampányzáró rendezvényén úgy fogalmazott: a képviselők mellett jövőt is választ az ország. A nagyobbik kormánypárt elnöke megismételte álláspontját, amely szerint az ellenzéki pártok migránsokat akarnak betelepíteni az országba.

A vasárnapi választáson egy kihívója van Orbán Viktornak, a változást akaró választópolgár - jelentette ki az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely a pártszövetség kampányzáróján arra kérte a szavazókat, hogy az eszükre hallgassanak, és az MSZP-Párbeszéd szövetségét támogassák, amely egyedüliként képes arra, hogy változást hozzon.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a vasárnapi választás nem lesz szabad és tisztességes, de a választópolgároknak akkor is el kell menniük szavazni. Gyurcsány Ferenc pártja budapesti kampányzáróján úgy fogalmazott: szabadság és együttműködés nélkül a haza börtön lesz.

A Jobbik-kormány április 9-étől azt fogja üzenni a magyar embereknek, hogy az otthonok biztonságát, különösen a fiatalok otthonhoz jutását segíteni kívánja. Vona Gábor pártelnök Hajdúnánáson arról beszélt, hogy a Jobbik otthonteremtési csomagja három pillérre épül: a devizahitelesek igazságtételére, a csok megtartására, valamint a bérlakásépítési programra.

Ismeretlenek fegyvert rántottak a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeire. Az ellenzéki párt közölte: Stummer János és Bencsik János, illetve a párt aktivistái az óriásplakátokat őrizték, amikor hajnalban a Fidesz hét fős szervezett csapata a Budaörsi úton elkezdte rongálni a hirdetéseiket. Dulakodás után két ismeretlen férfi lőfegyvert rántott, és falhoz állította a jobbikosokat. A párt feljelentést tesz. Korábban a Fidesz állította azt, hogy aktivistáira éjszaka jobbikosok támadtak.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint pártja a saját lábára tudja állítani az országot. Szél Bernadett pártja kampányzáró rendezvényén méltányos béreket, az oktatás rendbetételét, szociális bérlakás-programot és az egygyermekesek jelentősebb támogatását ígérte. Hangsúlyozta: az LMP csökkentené az orosz befolyást, megszüntetné a gyűlöletkampányt.

A Závecz Research arra számít, hogy 65 százalék körül lesz a részvétel a vasárnapi választáson, és 40 százalék felett lesz a Fidesz támogatottsága. Az elmúlt egy hétben végzett felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók 46 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. A Jobbiknál 19, az MSZP-Párbeszéd 14, a DK 9, az LMP 7, a Momentum 2, az Együtt és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot kapna.

Akár 2,7 millió európai felhasználó személyes adatait is megoszthatta a Facebook szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű céggel – jelentette be az Európai Bizottság. Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója a héten arról számolt be, hogy több mint kétmilliárd profilhoz férhettek hozzá illetéktelenek a felhasználók tudta és engedélye nélkül.

Németországban óvadék ellenében feltételesen szabadlábra került a volt katalán elnök. A schleswig-holsteini felsőbíróság döntött arról, hogy Carles Puigdemont csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján adható ki Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×