eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Magyarországon is terjed a szifilisz

A szifiliszes betegek száma a tőketerebesi járásban 16 százalékkal nagyobb a szlovák átlagnál. Kassa mellett, a magyar határtól 10 kilométerre fekszik a település.

Várkonyi Viktória, bőr- és nemigyógyász szakorvos az InfoRádiónak elmondta nem kell Szlovákiáig menni, hogy a szifilisz problémájáról beszéljünk, a betegség Magyarországon is terjed. 2015-ben 617 szifiliszes esetet jelentettek, 2016-ban 714-et, és ennél biztosan több beteg van – hangsúlyozta a szakértő.

Az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály adatai szerint a Tőketerebesi járáshoz legközelebbi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták a legtöbb szifiliszes megbetegedést az elmúlt években. De Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is jelentettek megbetegedéseket.

A szifilisz nemi úton terjed, de nyálcserével is el lehet kapni a betegség bizonyos szakaszában – tájékoztatott a Várkonyi Viktória. Bár nem köztudott, de orális szex útján is megkapható – figyelmeztetett a szakértő. „Ha valaki átmeneti kapcsolatokat részesít, és az óvszerről elfeledkezik, akkor bizony az esélyét egy szifiliszes fertőzésre többek között nagy mértékben növeli” – fogalmazott.

Tünetek

Az első szakaszban a fertőzést követő harmadik hétben egy fájdalmatlan seb keletkezik a behatolási kapuban, ami magától visszafejlődik. Mivel nem fáj, így sokszor nehéz észrevenni – hívta fel a figyelmet a nemigyógyász.

Kezelés

Időben diagnosztizálva, a korai fertőző szakaszban antibiotikummal maradéktalanul gyógyítható. Ha valakit szifilisszel kezelésbe vettek, megelőző terápiát kell kapnia azoknak, akik bizonyos időtartamon belül szexuális kapcsolatot létesítettek vele. „A baj csak az, hogy a szifiliszes betegeknek névtelen a szexuális partnerkapcsolat-rendszere” – tette hozzá Várkonyi Viktória.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×