eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A szülő a védőoltással nem csak a saját gyermekét védi

A szülő a védőoltással nem csak a saját gyermekét védi

Bár Ukrajnában, Romániában és Olaszországban is kanyarójárvány van, Magyarországon a magas átoltottság miatt nem fenyeget ez a veszély.

A védőoltási rendszer hatalmas értéke a magyar gyermekellátásnak – mondta Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke egy háttérbeszélgetésen, hozzátéve: a védőoltási rendszer megkérdőjelezése potenciális veszélyt jelent.

"A kanyaró miatt az egész világon pánik van, nemcsak Ukrajnában, Romániában vagy  Olaszországban, ahol súlyos problémát jelent, és a magyar rendszer stabil ebben a helyzetben, mert nagyon jó az átoltottság" - mondta Velkey György, és hozzátette:

ami ellen védeni lehet, az ellen érdemes védeni a gyermekeket.

Mészner Zsófia gyermekinfektológus professzor szerint nem áll meg az a vád, hogy túl korán és túl sok oltást adnak a gyerekeknek.

"Körülbelül féléves korra veszítik el a csecsemők azt a védettséget, amelyet az édesanyjuktól kaptak. Akkorra kell őket nagyjából védetté tenni, mert fogékonyak a fertőzésekre" - mondta a professzor. 

A jelenleg 12 betegség ellen használt védőoltásokban mintegy harmincszor kevesebb antigén van, mint a nyolcvanas években használt, öt-hat betegség ellen védő oltásokban – közölte Mészner Zsófia, hozzátéve, hogy

magas a kérhető védőoltások beadásának aránya is.

"Tavaly január elseje óta lehet térítésmentesen, a dobozdíjért a meningococcus C agyhártyagyulladást okozó baktérium ellen a két éven aluli gyerekeknek védőoltást adni, és az elfogyott oltóanyag számából arra következtetünk, hogy a felhasználás megközelíti azt az arányt, mint ha ez is a kötelező oltások között lenne" - mondta a gyermekinfektológus. A HPV elleni, szintén nem kötelező, de kérhető védőoltást az érintettek 70-75 százaléka veszi igénybe – tette hozzá a professzor.

Egy-egy esetben előfordulhat komolyabb mellékhatás, emellett azonban

milliók kapnak védettséget tünet- és panaszmentesen

– erről már Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke beszélt.

"Ha a védőoltásokat nem kapják meg a gyerekek, annak belátható időn belül mindig járványok megjelenése lesz a következménye. A védőoltásokkal ezeket a betegségeket próbáljuk a megszüntetni" - mondta Póta György, és hozzátette, a szülő a védőoltással nem csak a saját gyermekét védi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×