eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyar baloldal teljes vereségét jósolja a Financial Times

A megosztott magyar baloldalon rajta ragadt a 2010 előtti hozzá nem értő kormányzati teljesítménye - írta cikkében a Financial Times brit üzleti napilap.

Tony Barber, a brit napilap publicistája az európai balközép pártokkal foglalkozó cikkében megállapította, hogy azok Európa-szerte elveszítették a szavazók bizalmát.

A cikk kitér Magyarországra is azt valószínűsítve, hogy az áprilisban esedékes választásokon teljes vereséget szenvednek a baloldali pártok. A cikk szerint a várható eredményt túlságosan egyszerű lenne csak a jogállamiság és a tisztességes politikai verseny Orbán Viktor kormányzása alatti "eróziójának" tulajdonítani.

A szerző szerint Lengyelországban - ahol a baloldali pártok egyetlen helyet sem szeretek a 2015-ös választásokon - a kormányzó konzervatív és nacionalista Jog és Igazságosság pártja részben balra hajló szociálpolitikája, valamint bőkezű gyermekjóléti rendszere miatt népszerű.

"Amint a példa is mutatja, a szervezett szociáldemokrácia gyengülése nem jelenti azt, hogy a hagyományos baloldali szociál- és gazdaságpolitikák elvesztették volna vonzerejüket. Éppen ellenkezőleg, több millió szavazó akar védelmező jóléti államot, és dühös a bizonytalan munkahelyek, a társadalmi egyenlőtlenség és a bizonytalan kimenetelű globalizáció miatt" - írta Barber.

A szerző szerint a baj az, hogy sok szavazó egyszerűen nem bízik a balközép pártokban, és megveti őket azért, mert nem eléggé büszkék a lengyel nemzeti identitásra, valamint, nincs elég bátorságuk a helyi közösségekben jelentkező, migráció okozta problémák leküzdésére.

"A szociáldemokrácia haladó szellemisége, nemzetközi horizontja mind szép és jó, de minél hosszabb ideig nem foglalkozik a szavazók aggodalmaival, a kulturális értékekkel és az átfogó gazdasági bizonytalanságokkal, a régi középbal annál gyorsabban ássa meg saját sírját" - fogalmazott a cikk szerzője.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×