eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Miért olyan drágák a szemüvegek?

Miért olyan drágák a szemüvegek?

Sok szülő - amikor megtudja, hogy gyermeke szemüveges korrekcióra szorul - aggódva kérdi, hogy vajon a szemüveg viselése egy életre szól-e. Azonban az ilyen kérdés felvetése éppen annyira értelmetlen, mint az idejét múlt “pápaszemes kígyó" csúfolódás - állítja Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke, aki mindehhez azt is hozzáteszi, hogy a szemüveg manapság szexi és trendi.

Nem érdemes alkudozni a dioptriákkal, a szemgolyó hosszától függ, ez változhat, ahogy nő a gyerek, de mindig a megfelelő állapotnak megfelelő szemüveget kell hordani. Ez azonban már nem tragédia, hiszen divat lett a szemüveg, az életünk része a mobiltelefonnal és még számos más dologgal együtt - mondta Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. Hangsúlyozta: az iskolai tanulmányokhoz is elengedhetetlen, hogy a gyerek jól lásson és a megfelelő szemüveget viselje.

A lakosság mintegy 50 százaléka szemüveges látáskorrekcióra szorul, ám egy-egy szemüveg kiváltása bizony alaposan megterheli a családi kasszát. Ezzel kapcsolatban Tóbiás Richárd elmondta: a szemüvegek árát részben az adja, hogy nagyon tartósnak kell lenniük. "Egy-egy szemüveg 30-50-70 ezer forintba kerül, de ha ez elosztjuk közel három évvel - átlagosan eddig hordjuk -, akkor már éves szinten nem is vagyunk egy cipő áránál nagyobb árkategóriában".

Befolyásolja az árat a szemüvegkeret anyaga is. Itt alapvetően három kategória van: lehet kapni kereteket 10-12 ezer forintos ártól, vannak a márkás szemüvegkeretek 20-40 ezer forintért vagy még drágábban - ezeknél a márka árát kell pluszban megfizetni. Léteznek ezeken felül a különleges anyagból (titániumból, speciális műanyagból), vagy nagyon magas minőségben, akár kézzel készült keretek, amelyek ára eléri a több százezer forintos nagyságrendet is.

A témáról bővebben az InfoRádió Családi hét című magazinjában hallhatnak, hétfő este fél nyolckor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×