eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Ilyen lesz a Liget új óriáslétesítménye

Ilyen lesz a Liget új óriáslétesítménye

Még ebben az évben elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Szabolcs utcai egykori kórház területén.

Az összesen csaknem 37.000 négyzetméteres épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett a tervek szerint helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is - mondta az InfoRádiónak a bokrétaünnepség után Gyorgyevics Benedek. 

Ilyen lesz a Liget új óriáslétesítménye

A Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta: a volt kórház helyén egy teljesen új épületegyüttes készül el az év végére. A föld alatt 4 szintes, a föld fölött 3 emeletes lesz a legfontosabb központi épület. Ráadásul egészen speciális műszaki kritériumoknak kell megfelelnie, hiszen porszáraznak kell lennie a föld alatti részeknek. "Ez ugyanis egy olyan hátérintézmény, ahol a Néprajzi Múzeumnak és a Szépművészeti Múzeumnak a közel 350 ezres gyűjteménye talál új raktározási központra, illetve itt végzik el a sokszor felbecsülhetetlen értékű műtárgyak 21. századi módszerekkel történő restaurálását".

A biztonságtechnikai, elektromos és gépészeti szerelések már elkezdődtek, az év második felében ér véget a belső terek kialakítása, az év végén pedig elkészül az épület. "2019 elején már beköltözhetnek azok a műtárgyak, amelyek most méltatlan körülmények között, sokszor külvárosi raktárakban, megfelelő lég-és hőtechnikával nem rendelkező helyiségekben vannak" - mondta Gyorgyevics Benedek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×