INFORÁDIÓ 

2018. május 24. csütörtök
Eliza, Eszter

Szijjártó Péter: kölcsönös tiszteletre alapozzuk a kétoldalú kapcsolatokat Romániával

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
A magyar kormány az ukrán nyelvtörvény és a marosvásárhelyi iskola ügyében is tartja magát az eddigi politikájához – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

A magyar kormány már nem elégszik meg a nyilatkozatokkal az ukrán nyelvtörvény ügyében, hanem a jogszabály végrehajtásának felfüggesztését várja az ukrán vezetéstől - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a műsorban.

„Nekünk csak a jogi garanciák elegendőek”

– hangsúlyozta a tárcavezető. Ameddig ez nem történik meg, a kormányzat továbbra is blokkolni fogja Ukrajna nemzetközi törekvéseit.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a magyar kormány a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraindulásáról szóló törvény aláírására kéri a román elnököt. „Kölcsönös tiszteletre kívánjuk alapozni a kétoldalú kapcsolatokat” – tette hozzá a miniszter. 

Egy Romániában működő magyar iskola újraindulása nemcsak szimbolikus ügy, hanem gyakorlati jelentősége is van, hiszen egy ilyen intézmény hiányában az ottani magyar gyerekeket különböző helyekre szórják szét, bizonytalanságban tartva őket – tette hozzá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kapcsolódó hang

Szijjártó Péter: nekünk csak a jogi garanciák elegendőek
 


Szijjártó Péter Romániáról
 


Szijjártó Péter Ukrajnáról
 


A címlapról ajánljuk