eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Meghaladja a 342 ezret a választói névjegyzékbe felvett határon túliak száma - a nap hírei

Elfogadta a szocialisták választási programját és a Párbeszéddel közös országos listát az MSZP kongresszusa. Hackertámadás érte a téli olimpia szervezőbizottságának szervereit.

Már több mint 340 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli választópolgárt vettek fel a névjegyzékbe az áprilisi országgyűlési választásra. A regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség. Ilyen módon csak országos listára lehet szavazni. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a legtöbben azt kérték, hogy Romániába, illetve Szerbiába küldje az NVI a regisztrációs értesítést, majd a szavazási iratcsomagot.

A parlamenti voksolással egy időben, április 8-án 6 időközi önkormányzati választás is lesz. Mivel már nem azonos évben tartják a parlamenti és önkormányzati választásokat, nem érvényes az a korábbi szabály, hogy az országgyűlési választás évében csak április 1-jéig lehet időközi önkormányzati voksolást tartani.

Elfogadta az MSZP és a Párbeszéd megállapodását az áprilisi országgyűlési választásra a szocialisták kongresszusa. A két párt közösen indít képviselőjelölteket, közös listán indul és miniszterelnöknek a listát vezető Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét ajánlja a választóknak. A szocialisták tanácskozásán megszavazott választási programról Hiller István választmányi elnök elmondta: az a szociális demokrácia programja, és amely alapján igazságos és szabad országot lehet újra építeni.

Általános béremelést és igazságos adócsökkentést ígért az LMP-társelnöke, miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett elmondta: kormányra kerülésük esetén háromkulcsos - 0, 12 és 24 százalékos - adórendszerben gondolkodnak, és adómentessé tennék újra a minimálbért. Az LMP megtartaná a családi adókedvezményt, de az egy gyermeket nevelőkét a duplájára emelné.

A magyar állattenyésztés sikertörténetének nevezte a mangalicát az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György a 11. budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján elmondta: az őshonos sertésfajta egyre kedveltebb bel- és külföldön egyaránt. A 2011-ben még mintegy hatezres tenyészkoca-állomány tavalyra mintegy tízezresre gyarapodott.

Az évenkénti kétszeri óraátállítás eltörlését sürgeti a Jobbik. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a Jobbik már másfél éve kezdeményezte az erre vonatkozó határozati javaslat elfogadását az országgyűlésben, azonban a vita a mai napig nem zárult le az ügyben. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Parlament csütörtökön elfogadott indítványa alapján az Európai Bizottságnak jogszabálytervezetet kell megalkotnia.

Elfogott két reptéri tolvajt a rendőrség. A házkutatáskor megtalálták Babos Tímea ellopott ékszereit is két repülőtéri rakodómunkásnál. A gyanú szerint a 22 és egy 25 éves repülőtéri alkalmazott rámolta ki a teniszező csomagját. A nyomozóknak azt tűnt fel, hogy az indokoltnál több munkás tartózkodott a repülőgép poggyászterében és egyikük indokolatlan módon késleltette a csomagok szállítószalagon történő berakodását.

Izraelben megerősítette a légierő egyik harci gépének lelövését egy névtelenséget kérő kormányilletékes. A szíriai bevetésről hazafelé tartó F-16-ost a szíriai légvédelem lőtte le. A gép a zsidó állam területén zuhant le, a pilóták katapultáltak. Az elmúlt években Izrael számos alkalommal támadt szíriai célpontokat, általában a libanoni radikális síita Hezbollah állásait. Összefoglaló cikkünk itt olvasható.

Új módszerekkel akarja elérni Írország egyesítését a legnagyobb észak-írországi katolikus párt új elnöke. Mary Lou McDonaldot a Sinn Féin dublini kongresszusa választotta Gerry Adams helyére, miután a 70 éves politikus bejelentette: 35 év után leköszön posztjáról. Az új pártvezető határozott utalást tett arra, hogy a korábbi évtizedek fegyveres erőszakhulláma végképp a múlté.

Hackertámadás érte a téli olimpia szervezőbizottságának szervereit a játékok megnyitója idején – erősítette meg a hírt a phjongcshangi testület. Ideiglenesen leállt a sajtóközpont digitális televíziós műsorszolgáltatása, illetve elérhetetlenné vált az olimpia hivatalos honlapja, és a szurkolók nem tudták kinyomtatni az interneten vásárolt jegyeket. Az ismeretlen eredetű támadás miatt a sportolók és a látogatók biztonsága nem volt veszélyben.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×