eur:
394.36
usd:
369.21
bux:
65547.56
2024. április 23. kedd Béla

A kormányfő szerint 2022-re megszűnik Magyarország függősége az orosz gáztól - a nap hírei

Németországban korábbi bejelentésével ellentétben mégsem tart igényt a külügyminiszteri posztra Martin Schulz. Megkezdődött a 23. téli olimpia a dél-koreai Phjongcshangban.

A miniszterelnök szerint hamarosan véget ér az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon. Orbán Viktor bejelentette: a tervek szerint 2021-22-től Magyarország román forrásból fedezi majd importszükségletének több mint felét. Elmondta: Románia a következő években jelentős mennyiségű földgáz kitermelését kezdi meg, és a két ország hamarosan aláírja a 15 évre szóló megállapodást több mint 4 milliárd köbméter energiahordozó megvételéről.

A visegrádi államok, így Magyarország is kész elősegíteni Szerbia uniós csatlakozását - mondta a miniszterelnök a magyar-szerb üzleti fórumon. Orbán Viktor ismét úgy vélte: a Balkánt integrálni kell az Európai Unióba, és nagyon távolinak nevezte a Brüsszel által erre céldátumként kitűzött 2025-öt. Ana Brnabic, szerb kormányfő azt hangsúlyozta: Belgrád teljes jogú uniós tagként nem támogatásokra fog várni, hanem arra törekszik majd, hogy maga is hozzájáruljon az unió megerősítéséhez.

Jövő héten kedden folytatja az egyeztetést a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről a főváros a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével és a kormánnyal. A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint megállapodás csak akkor születhet, ha a főváros leellenőrizte valamennyi gyártóval és helyszínen a mozgólépcsőknél tervezett kabinok alkalmazhatóságát, ami legalább két hetet vesz igénybe. Tarlós István a mozgólépcsőkre szerelhető szerkezetekről beszélt kedden az InfoRádió Aréna című műsorában is.

Októberben nyílik meg a több mint 3 évig tartó, 9 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukció után a Szépművészeti Múzeum - közölte az intézmény főigazgatója. Baán László az InfoRádiónak elmondta: idén a Liget projekt összes eleme a megvalósítás fázisába lép. A Magyar Zene Házára kiírt második közbeszerzés várhatóan sikerrel zárul és még ebben az évben elkezdődhet az építkezés is.

A tíz legjobb európai úti cél közé került Budapest - közölte egy nemzetközi szavazás végeredményét a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A versenyt az European Best Destinations nevű szervezet hirdeti meg csaknem 10 éve Európa turisztikai szervezeteivel együttműködve. A végeredmény szerint a magyar főváros Lisszabont, Párizst, Amszterdamot, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont is megelőzve a 8. helyen végzett. A legjobb európai úti cél címet a lengyelországi Wroclaw nyerte el.

Németországban korábbi bejelentésével ellentétben mégsem tart igényt a külügyminiszteri posztra Martin Schulz. A Szociáldemokrata Párt elnöke döntését azzal indokolta, hogy a személye körüli viták veszélybe sodorhatják a koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás sikerét. A politikus szerdán, a koalíciós tárgyalások után jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, és ha a tagság többsége megszavazza a koalíciós szerződést, átveszi a külügyminisztérium vezetését. Martin Schulz elhatározása felháborodást váltott ki saját pártjában.

Az Egyesült Államokban aláírta az elnök a kormányzat két éves finanszírozását biztosító költségvetési törvényt. A kétpárti megállapodással kidolgozott javaslatban nem szerepel a demokraták által követelt kitétel az illegális bevándorló szülők által Amerikába vitt fiatalok helyzetének rendezéséről. Ugyancsak kikerült a dokumentumból a mexikói határra tervezett fal finanszírozása, amit az elnök szorgalmaz.

Párizsban és környékén elővigyázatossági intézkedéseket léptek életbe a Franciaország északi részén újra kezdődött havazás miatt. A hatóságok meg akarják előzni a szerdaihoz hasonló közlekedési káoszt, amelyben több száz autós ragadt az utakon kialakult dugókban, és sokan kényszerszállásokon töltötték az éjszakát. A havazás miatt az Eiffel-torony szombaton is zárva marad a nagyközönség előtt.

Több mint ezer légijáratot kellett törölni az Egyesült Államokban az ország középnyugati vidékén átvonuló hóvihar miatt. Helyenként 30 centiméter hó borítja a Nagy-tavak térségét. Járatokat kellett törölni Chicagóban is Detroit-ban is. A meteorológusok előrejelzése szerint további hóesés várható Illinois állam északi részében, Chicago térségében.

Megkezdődött a 23. téli olimpia a dél-koreai Phjongcshangban. A február 25-ig tartó játékokat hivatalosan Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg. A stadionba 89.-ként bevonuló magyar küldöttség nemzeti zászlaját a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád vitte. Phjongcshangban a rekordot jelentő 92 ország 2925 versenyzője - köztük 19 magyar - indul. Az ötkarikás eseményen 15 sportág 102 versenyszámában avatnak győztest.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×