INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
belföldvizitdíjegészségügypilis
Sajátos díjat szednek az egészségügyi szakellátásért, vizsgálat indult

Sajátos díjat szednek az egészségügyi szakellátásért, vizsgálat indult

A pilisi lakosoknak két szakellátásért 300 forintot kell fizetniük, ugyanakkora összeget, mint amennyi az eltörölt vizitdíj volt még 2008-ban. A polgármester azonban azt mondja, hogy nem vizitdíjat, hanem egészségügyi hozzájárulási díjat kérnek el a betegektől.

Hajnal Csilla, Pilis polgármestere az InfoRádiónak azt mondta, hogy az alapellátás - amelybe beletartozik a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői szolgálat és a háziorvosi ügyelet - ingyenes, de

van egy szakellátási rendszerük is, amelynek két szolgáltatásáért  a labormintáért és a fizikoterápiáért  egészségügyi hozzájárulási díjat kérnek el.

A pilisi lakosoknak ez 300 forintba, másoknak pedig 1500 forintba kerül. A nagy különbséget a polgármester azzal indokolta, hogy elsősorban a pilisi lakosoknak szeretnének kényelmi szolgáltatást nyújtani.

"Akik nem szeretnék ezt a díjat kifizetni, azoknak nem kötelező idejönni, hiszen a ceglédi szakrendelőhöz tartozunk, oda el lehet menni" - mondta Hajnal Csilla, hozzátéve, hogy az önkormányzat e szakellátásokra nem kap normatív támogatást,  ellentétben a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézettel.

Hajnal Csilla elmondta, hogy a két pilisi szakrendelés önkormányzat által finanszírozott fenntartása

éves szinten 11 millió forintba kerül. A betegektől befolyt díj mintegy 2 millió forint, ezért az önkormányzatnak 9 millió forinttal így is ki kell pótolnia az összeget.

A polgármester közölte: az önkormányzat egészségügyi rendeletben szabályozta a saját költségvetésből működő szakellátások működtetését, és jogosan szednek négyből két ellátás esetén hozzájárulási díjat (az érintett két szolgáltatás mellett ortopédia és fül-orr-gégészet van Pilisen).

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint közigazgatási hatósági vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy történt-e jogsértés az ügyben.

Kapcsolódó hang

Vizsgálat indul a pilisi betegektől beszedet díj ügyében
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH