eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ha baj van a gyerekkel, inkább fizet a szülő

Ha baj van a gyerekkel, inkább fizet a szülő

A beteg gyermekeket is egyre többen viszik magán szakrendelésre, ezt tapasztalják az őket ellátó háziorvosok is. Az ok a hosszú várólista.

A fekvőbeteg-ellátásban nincs példa magánkórházi szolgáltatásra, de a szakellátásában egyértelműen megnövekedett a gyerekosztály iránti igény. Ennek oka, hogy az állami kórházi szakellátásokra sokat kell várni - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az InfoRádiónak.

Póta szerint a hétköznapi tapasztalat alapján, ha a házi gyermekorvos egy speciális problémával találkozik, amihez felszerelése sincsen, a beteg gyereket tovább kell küldenie, majd például a beteg gyerek egy gasztroenterológiai kivizsgálásra a bejelentkezése után 8-12 hét múlva kap időpontot, addig „ülünk ölbe tett kézzel, és sajnálkozunk”.

„A gyerek panaszai ugyanúgy fennállnak, a szülő pedig teljesen érthető módon  türelmetlen, és

inkább vállalja a néhány tízezer forintos költségét annak, hogy pár napon belül kap időpontot és ennek megfelelően jó színvonalú ellátást” 

mondta Póta György.

Az orvoshiány csak részben oka a magánrendelések előtérbe kerülésének. Az elnök úgy látja, a magánintézmények elsősorban specialistákat foglalkoztatnak, a házi gyermekorvosok pedig nem mennek a magánellátásba, mert általános tudással rendelkeznek. Azok az orvosok, akik a magánellátásban dolgoznak szakorvosként, pedig nem mennek a háziorvosi rendszerbe. 

Minket inkább a kórházi osztályok orvoshiánya érint ” – tette hozzá Póta György, és szerinte elsősorban a kórházi szakambulanciák túlterheltsége az oka annak, hogy inkább elmennek a magánellátásba. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×