eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tizenöt napot kapott a Jobbik, tiltakoznak a döntés ellen

Tizenöt napot adott az Állami Számvevőszék a Jobbiknak arra, hogy befizessen a Magyar Államkincstárnak 331 millió 660 ezer forintot, amit az ÁSZ szerint tiltott vagyoni hozzájárulásként fogadott el a párt. A Jobbik szerint törvénysértő a számvevőszék határozata.

Felhívással fordult hétfőn az Állami Számvevőszék a Jobbik elnökéhez, hogy a párt tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésbe a számvevőszék vizsgálata alapján tiltott vagyoni hozzájárulásként elfogadott, 331 millió 660 ezer forintot.

Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs osztályvezetője azt mondta: "a számvevőszék megállapítása szerint a Jobbik 2017 első félévében 2 gazdasági társasággal politikai plakátok kihelyezésére kötött szerződéseket, és az ezen szerződésekben alkalmazott árak jelentősen, lényeges mértékben eltértek attól a mindenki számára elérhető piaci ártól, ami a pártok számára megengedett. 2014 január 1-jétől módosult a párttörvény, ettől kezdve a pártoknak tilos jogi személyektől, vagyis cégektől vagyoni támogatást elfogadni. Ha bármelyik párt a mindenki számára elérhető piaci árnál olcsóbban vesz igénybe valamilyen támogatást, az tiltott támogatásnak minősül".

A Jobbik a számvevőszék szerint a megadott határidőig nem cáfolta hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal vagy egyéb alátámasztott érvekkel az ÁSZ megállapításait, ezért küldték a fizetési felhívást - tette hozzá. Ezzel egyidejűleg a számvevőszék levélben kérte az államkincstár elnökét, hogy csökkentse ugyan ekkora összeggel, 331 millió forinttal a párt állami támogatását.

A Jobbik szerint azonban a számvevőszék határozata törvényellenes. Volner János, a párt alelnöke elmondta: "az Állami Számvevőszék - ugyanúgy, mint decemberi jelentéstervezetében -, kísérletet sem tett arra, hogy bebizonyítsa, milyen módon állt elő szerintük ez a tiltott párttámogatás. Kísérletet sem tett arra, hogy a Jobbik - összesen 36 oldalon részletezett - jogi érveit, az ott leírt tényeket figyelembe vegye és ennek alapján hozzon határozatot. Ez az állami számvevőszéki határozat nem egyébről szól, mint hogy az ÁSZ-t Orbán Viktor a saját hatalmi érdekeinek megfelelően használja".

Amennyiben a párt nem fizet 15 napon belül, az államkincstár behajtási eljárást indíthat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×