INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

belföld

egészség

szív

érsebészet

Nagy veszélyben vannak az idősebb férfiak, és nem biztos, hogy tudnak róla

Nagy veszélyben vannak az idősebb férfiak, és nem biztos, hogy tudnak róla

InfoRádió

A főütőér-tágulat elsősorban az idős férfiak betegsége. Ritka, de életveszélyes kórképről van szó, amit ma már országszerte katéteres eljárással lehet műteni.

A mai napig sem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a főütőér-tágulatot, hiába kezelünk sok éve sok ilyen beteget – mondta Szeberin Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika érsebésze az InfoRádiónak. Azt is hozzátette, hogy

a betegség 80-90 százalékban a 65 év fölötti, szinte mindig dohányzó férfiakat érinti. 

Nagyon sokszor semmilyen tünete nincs a főütőér-tágulatnak: a betegeken általában más okból készítenek hasi ultrahang vizsgálatot, ahol mintegy mellékleletként kiderül, ki van tágulva a hasi főütőér. "Ha mégis tünetet okoz, az kisebb mértékű, has, hát vagy derék körüli fájdalom - de ez többnyire már csak akkor tapasztalható, ha jelentős mértékű az értágulat, vagy netalán a megrepedés veszélye áll fenn. Ha ez utóbbi megtörténik, akkor

a betegek egy jelentős része már a helyszínen életét veszti, vagy a kórházba sem ér be,

ha pedig mégis, akkor egy azonnali életmentő műtétre van szükség, aminek a halálozása a legnagyobb ellátócentrumokban is 30 százalék körüli mind a mai napig” – mondta Szeberin Zoltán. Hozzátette, akinél már egy 5 centi körüli átmérőjű értágulat van a főütőéren, annál el kell végezni egy tervezett műtétet, hogy a kirepedés ne következzen be.  

Az érsebész elmondta, klasszikus műtéttel, altatás közben is el lehet végezni a hason keresztül beavatkozást - egy nagy vágást ejtenek, megkeresik a főütőeret, és a beteg részt egy műérrel pótolják. Ez kevés szövődménnyel, de lassú gyógyulással járó, megterhelő műtét.

Néhány évtized óta katéteres technikával, a has felvágása nélkül is elvégezhető a beavatkozás. Ilyenkor az ereket belülről "kisámfázzuk", ilyenkor egy műér-drótháló kombinációt ültetnek be belülről az érbe, és így előzik meg a kirepedés veszélyét.

Kapcsolódó hang

Életet menthet, ha időben végzik el főütőéren a műtétet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018