eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Arcok 1956-ból - Kőrösi Sándor

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Kőrösi Sándort mutatjuk be.

Életpálya

Csepel 1956-os története különös jelentőségű volt. Budapest legjelentősebb munkáskerületében történtek okán több nagy pert rendeztek és a forradalomban való részvételért összesen tizenkét embert ítéltek halálra. A négy végrehajtott halálos ítélettel zárult Kőrösi Sándor és társai elleni per tárgyalásán Takács László százados vádbeszédében nyíltan kimondta: „A Katonai Főügyészség azokat a személyeket állította a katonai bíróság különtanácsa elé, akik felelősek azért, hogy Csepelen az ellenforradalom november 9-ig tartott, és ez alatt az idő alatt több haláleset történt. Vádlottak (...) átvették a hatalom gyakorlását Csepelen, megszervezték a nemzetőrséget és fegyverekkel látták el. Későbbiek során ez a nemzetőrség harcoló alakulattá alakult át.” Az elsőrendű vádlott, Kőrösi Sándor esetében súlyosbító körülmény volt főhadnagyi rendfokozata. A kádári megtorlás logikája szerint megbocsáthatatlan bűn volt, hogy a néphadsereg tisztjeként állt a forradalom mellé.

Kőrösi Sándor (1932 - 1958)

katonatiszt

Kőrösi Sándor 1932-ben Szekszárdon született. Édesapja munkásból lett altiszt a Honvédelmi Minisztériumban, majd miután 1955-ben kizárták a kommunista pártból, gazdálkodni kezdett. A család 1937-ben költözött Csepelre. Kőrösi 1948-ban önként jelentkezett a honvédséghez, gimnáziumi tanulmányait is itt fejezte be. A következő évben került a Bem Légvédelmi Tüzértiszti Iskolára, 1950-ben tisztté avatták. Katonai karrierje szépen ívelt felfelé, előbb szakaszparancsnok, majd hadműveleti tiszt lett. 1956-ban léptették elő főhadnaggyá, a forradalom kitörésekor a pestlőrinci légvédelmi tüzérezrednél szolgált. A Magyar Dolgozók Pártjának 1952-től volt tagja.

1956. október 30-án kapott parancsot arra, hogy a csepeli Királyerdőben lévő egységéhez vonuljon. A magyar hadvezetés ekkorra már a légvédelmi tüzérezred néhány ütegét idevezényelte a főváros védelmének megerősítésére. November 4-ig Kőrösi két löveg parancsnoka, majd hadműveleti ügyeletes tiszt volt. November 4-én a támadásba lendülő szovjet csapatok egy kivételével elfoglalták az ezred ütegeit. „Ilyen helyzetben, amikor mindenki azt várta, hogy felbukkannak a szovjet harckocsik, és tüzelnek ránk, vagy fogságba vetnek, mindenkit vad düh és elkeseredés fogott el” – vallotta a nyomozás során. Kőrösi a harc folytatása mellett döntött. 15-20 sorkatona és a hozzájuk csatlakozott civilek élén Csepel stratégiailag jelentős pontjaira szállították a fegyverzetet. Csatlakozott a nemzetőrséghez, és november 7-ig a lövegek parancsnokaként harcolt. Megszervezte a szovjet csapatmozgásokat figyelő járőrszolgálatot. Szakértelmének köszönhető, hogy a csepeli fegyveresek a túlerővel szemben sokáig kitartottak, és a szovjet katonák komoly veszteségeket szenvedtek el. A kerület fegyveres ellenállását a túlerő november 10-én őrölte fel, Kőrösi azonban már november 7-én elhagyta a harcteret. Ennek oka személyes vitája volt a nemzetőrség vezetőjével, Buri Istvánnal.

A szabadságharc leverése után az ország elhagyása mellett döntött, amiben szerepet játszhatott, hogy testvére is emigrált. A kísérlet azonban nem sikerült, november 13-án Kőszegen elfogták. Két hét fogság után amnesztiával szabadon bocsátották. A Kádár-kormány támogatását és a szovjet haderő behívásának szükségességét deklaráló tiszti nyilatkozatot nem írta alá, december 8-án leszerelt, és 1957. április 6-ai letartóztatásáig fotólaboránsként dolgozott.

A nyolc vádlottat felvonultató per nyomozati szakaszában következetesen ártatlannak vallotta magát, hivatkozva a Kádár-kormány amnesztiarendeletére. „(...) bennem olyan meggyőződés alakult ki, hogy amit teszek, azt a nép érdekében teszem, vagyis helyesen cselekszem.” Első fokon a Budapesti Katonai Bíróság Jacsó János hadbíró százados vezette tanácsa szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával halálra ítélte, amit a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumának Ledényi Ferenc hadbíró ezredes vezette különtanácsa 1958. március 4-én jogerőre emelt. Az indoklásban hangsúlyozták, hogy „(...) a nagylétszámú légvédelmi tüzér alakulatból egyedüli tisztként vett részt a csepeli ellenforradalmároknak a szovjet csapatok elleni harcaiban (...), az általa vezetett és irányított tüzérség lövései következtében számos szovjet elvtárs meghalt (...) Az utolsó szó jogán Kőrösi így nyilatkozott: „Ha a parancsnokaim közül csak egy ember is mondta volna nekem, hogy Kőrösi, ezt ne tedd, nem tettem volna. (...) Cselekményeim elkövetésében engem nagyban befolyásoltak a kormányfők és a vezetők nyilatkozatai, akik ellenállásra hívták fel a népet.” Néhány nappal a 26. születésnapja előtt, 1958. március 6-án végezték ki.

Forrás, felhasznált szakirodalom:

Kőrösi Sándor és társai HL (BKB) 742/57

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet, Budapest, 1996.

Katonai perek a kommunista diktatúra időszakában, 1945–1958. Tanulmányok a fegyveres testületek tagjai elleni megtorlásokról a hidegháború kezdeti időszakában. Szerk: Okváth Imre. Történeti Hivatal, Budapest, 2001.

Szovjet katonai intervenció 1956. Szerk: Horváth Miklós–Györkei Jenő. Argumentum Kiadó, Budapest, 1996.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Eörsi László: A csepeli fegyveres ellenállás, 1956. 1956-os Intézet–Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára,. Budapest, 2016.

Eörsi László: Mítoszok helyett – 1956. Noran, Budapest, 2003.

Jacsó János pályája

Ledényi Ferenc pályája

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1958. március 6., csütörtök

A nép, a párt és a kormány összefogásával minden feladatunkat meg tudjuk oldani – Munkásgyűlés a MÁVAG-ban

Dr. Münnich Ferenc elvtárs beszéde

„ (...) A belföldi reakció, és a külföldi rádióállomások fizetett hazudozó gárdája természetesen nem azt emelte ki a parlament legutóbbi ülésszakának eseményei közül, hogy ott a dolgozó nép minden rétegének képviselői egyértelműen helyeselték a Minisztertanács addig végzett munkáját, egyetértettek a további feladatként kitűzött tervekkel, hanem ismét azt kereste, hogyan lehetne zavart kelteni, milyen találgatásokat és rémhíreket lehetne a közvéleménybe bedobni, hogy ilyen módon is akadályozni próbálják munkánkat... (...) ”

Dolgozóink ma jobban élnek, mint azelőtt

„ (...) Mi az igazság? Az igaz, hogy az ellenforradalom okozta húsz-huszonkét milliárd forintos kárt néhány hónap vagy akár másfél esztendő alatt nem lehet jóvátenni, pótolni. S nem a saját erőnkből történt, hanem barátaink – a Szovjetunió, s a többi testvér ország – segítségnyújtása tette lehetővé, hogy ma Magyarországon a dolgozók jobban élnek, mint azelőtt... (...) ”

Ünnepi nőgyűlések

(...) A főváros több kerületében szerdán délután rendezték meg az asszonyok és leányok a nemzetközi nőnap alkalmából meghirdetett nagygyűlésüket... (...) ”

A világ dolgozóinak ügye

„ (...) Ilyen címen egy dokumentum- és cikk gyűjtemény jelent meg a moszkvai Politikai Könyvkiadónál 75 ezer példányban... Csodálatos hőstettek, messzelátó, messzire mutató világos és bátor állásfoglalások, és igen gyakran a legnagyobb áldozatok vállalása – ez volt a világ dolgozóinak szerepe a forradalom és az ellenforradalom, a szocializmus és a kapitalizmus, a tartós béke hívei és az uszítók között világméretekben folyó harcban... (....)”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×