eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Olcsóbb lehet a hal - lapszemle

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy egyre többet tankolnak az autósok a magyar kutakon. Összeurópai vizsgálat indulhat az Uberrel szemben – írja a Portfolio

A Magyar Idők úgy értesült, hogy egyszeri bérjuttatásként két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak az egészségügyben dolgozók karácsony előtt. Az állam ezzel, valamint az ágazati bérmegállapodás alapján a jövő novemberben esedékes fizetésemelés júliusra tervezett előrehozatalával kompenzálná az állam az egészségügyieket azért, mert az idén januárban bevezetett, illetve a jövő januárban esedékes általános minimálbér-, illetve garantált bérminimum-emelés elsorvasztotta a 2016-os ágazati bérmegállapodással elért eredmények egy részét.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy saját naperőmű beruházásait segíti a kormány, miután jövőre csökkenhet a napelemekre kivetett kilónkénti termékdíj, ami még mindig magas európai viszonylatban. A döntés leginkább a Magyar Villamos Művek számára kedvező, hiszen becslések szerint legalább 100 millió forint körüli összeg befizetése alól mentesíti az állami tulajdonú társaságot, amely nagyszabású nap energia-erőmű-beruházásokba kezdett.

A Népszava arról ír, hogy a magyarok főként karácsonykor fogyasztanak halat, leginkább pontyot, jövőre azonban jelentősen csökkenhet a halak ára a 27 százalékos áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhetően. A lap szerint a magyarok alig öt-hat kiló halat esznek évente átlagosan, és ezzel az ország a lista végén áll Európában.

A Világgazdaság cikke szerint megnőtt a brókercégek profitja idén, az első kilenc hónapban 4,7 milliárd forint lett a befektetési vállalkozások adózott eredménye, ez 71 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy egyre többet tankolnak az autósok a magyar kutakon, az értékesített hajtóanyagok után pedig egyre nagyobb bevétel érkezik az államkincstárhoz. Az adatok azt mutatják, hogy a gépkocsi-tulajdonosok csak a jövedéki adó révén havonta átlagosan ötvenmilliárd forintot fizetnek be. A lap szerint bár a legálisan forgalmazott üzemanyag mennyisége emelkedik, az adóhatóság munkatársai rendszeresen lefoglalnak illegális olajszármazékokat.

Összeurópai vizsgálat indulhat az Uberrel szemben – írja a Portfolio. Az Európai Unió ugyanis közös nyomozás elindítását tervezi az Uber globális személyszállító vállalattal szemben adatvédelmi gyakorlata miatt. Az elmúlt napokban a Nagy-Britannia és Olaszország aggályait fejezte ki a társaság adatvédelmi gyakorlata kapcsán. A két ország mellett Hollandia, Ausztria és Lengyelország is vizsgálatot is indított, miután a társaság közölte, hogy tavaly 57 millió ügyfél adatait ellopták tőle hackerek.

Napi.hu arról készített összeállítást, hogy a lengyel parlament újra napirendjére tűzi a vasárnapi boltzár ügyét. A tilalom fokozatosan lépne életbe három év alatt és nem vonatkozna az internetes kiskereskedelemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×