eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Itt az idei parlagfűmérleg

Itt az idei parlagfűmérleg

Nem változott idén a parlagfűvel szennyezett területek nagysága - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese. Járdán László hozzátette: ebben az évben több mint 120 millió forint bírságot szabtak ki.

"Ez az év sem jobb, sem rosszabb nem volt, mint a korábbiak

Az elmúlt évekhez hasonlón vagyunk túl" - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese az idei parlagfűhelyzetet összefoglalva.

Járdán László hozzátette, nagyjából ugyanannyi parlagfű volt idén, mint az elmúlt években, és nincs nagyságrendi változás sem az eljárások, sem a felderített területek, sem pedig a bírságolások számában.

A földhivatalok majdnem háromezer esetben, 4971 hektáron derítettek fel parlagfüves területet - mondta a Nébih elnökhelyettese, hozzátéve, hogy 2516 hektáron 2721 esetben lehetett elrendelni kényszerkaszálást, a többi helyen termesztett növényállomány is volt, így ott csak bírságot szabtak ki.

Idén külterületen 117 millió, belterületen 9,3 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

A felderítés módjáról Járdán László elmondta, az is az elmúlt évekhez hasonlóan történt; a földhivatalok munkatársai járták be és derítették fel a parlagfűvel szennyezett területeket, a belterületeken ezt a települési önkormányzat jegyzője, vagy a nevében eljáró ügyintéző végzi. Volt helikopteres légi felderítés is nyolc megyében.

"A parlagfű életmódjából fakadóan leginkább a mezőgazdasági területek érintettek - mondta Járdán László. - Parlagfűvel leginkább szennyezett területek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Bács-Kiskun és Pest megyében vannak."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×