INFORÁDIÓ 

2018. április 23. hétfő
Béla

Itt az idei parlagfűmérleg

Infostart / InfoRádió
Nem változott idén a parlagfűvel szennyezett területek nagysága - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese. Járdán László hozzátette: ebben az évben több mint 120 millió forint bírságot szabtak ki.

"Ez az év sem jobb, sem rosszabb nem volt, mint a korábbiak

Az elmúlt évekhez hasonlón vagyunk túl" - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese az idei parlagfűhelyzetet összefoglalva.

Járdán László hozzátette, nagyjából ugyanannyi parlagfű volt idén, mint az elmúlt években, és nincs nagyságrendi változás sem az eljárások, sem a felderített területek, sem pedig a bírságolások számában.

A földhivatalok majdnem háromezer esetben, 4971 hektáron derítettek fel parlagfüves területet - mondta a Nébih elnökhelyettese, hozzátéve, hogy 2516 hektáron 2721 esetben lehetett elrendelni kényszerkaszálást, a többi helyen termesztett növényállomány is volt, így ott csak bírságot szabtak ki.

Idén külterületen 117 millió, belterületen 9,3 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

A felderítés módjáról Járdán László elmondta, az is az elmúlt évekhez hasonlóan történt; a földhivatalok munkatársai járták be és derítették fel a parlagfűvel szennyezett területeket, a belterületeken ezt a települési önkormányzat jegyzője, vagy a nevében eljáró ügyintéző végzi. Volt helikopteres légi felderítés is nyolc megyében.

"A parlagfű életmódjából fakadóan leginkább a mezőgazdasági területek érintettek - mondta Járdán László. - Parlagfűvel leginkább szennyezett területek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Bács-Kiskun és Pest megyében vannak."

Kapcsolódó hang

Ez is olyan parlagfüves év volt, mint a korábbiak
 


A címlapról ajánljuk