eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem

Az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tűzoltók azt mutatták be, hogy egy szobában ott felejtett égő gyertya mekkora tüzet képes okozni.

Évente 6500 lakásban keletkező tüzet regisztrálnak, ennek hatoda a karácsonyi időszakban történik – mondta az InfoRádiónak Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője. A legveszélyesebb helyiség a konyha, a keletkezések 50 százaléka itt történik.

A katasztrófavédelem kollégái modellezték, mekkora tüzet képes előidézni egy szobában felügyelet nélkül hagyott koszorú. Ha meggyújtunk egy gyertyát, a helyiséget nem szabad elhagynunk, figyelnünk kell a nyílt lángra – hangsúlyozta a főfelügyelő. A közelében lévő éghető dolgok könnyen lángra  kaphatnak, és tíz percen belül már az egész lakás lángba borulhat. Egy teljes egészében égő lakásból pedig már csak tűzoltók segítségével lehet megmenekülni – tette hozzá.

A szakember azt tanácsolja, hogy kezdeti időszakban meg kell próbálni eloltani a tüzet, nagyobb kiterjedés esetén azonban el kell hagynunk az ingatlant, és hívni a katasztrófavédelmet.

Elmondása szerint az adventi koszorúról és fenyőfáról kiinduló tűzesetek száma folyamatosan csökken, talán a bemutatóknak és tájékoztatóknak is köszönhetően. Tavaly harminchat ilyen esetet regisztráltak, azokat is kezdeti időszakban felismerték, és nem terjedtek egy helyiségnél tovább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×