eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gyurcsány Ferenc a Jobbikkal való összefogás lehetőségéről

Gyurcsány Ferenc a Jobbikkal való összefogás lehetőségéről

Csak a Jobbikkal való összefogás lehetőségét zárta ki a Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt arról is, hogy lehetne értelmes vitát folytatni a migránsokról, a kormány ehelyett azonban gyűlöletet szít.

A Demokratikus Koalíció nem érdekelt az MSZP tartós vagy végzetes meggyengülésében - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

„Hosszútávú trendeket nézve nem igaz az állítás, statisztikailag kimutatható, hogy az MSZP és a DK támogatottságának változása közlekedőedény. Most az a helyzet van, amikor mi profitálunk – nem szándékunk szerint, hanem az esemény logikájából következően – az MSZP gyengélkedéséből. Az elbizonytalanodott szavazóik hozzánk jönnek, ugyanakkor legyen világos:

mi nem vagyunk érdekeltek az MSZP tartós gyengeségében vagy esetleg eltűnésében,

azok a szavazók hiányozni fognak a végén. Természetesen nem vagyunk a magunk ellenségei, mi nem az MSZP-vel szemben politizálunk, hanem tesszük a dolgunkat. Ha a választók minket látnak egyre inkább erősnek, egységesnek, annak én örülök.”

A DK elnöke szerint pár héten belül létrejöhet a parlamenti választásra szóló megállapodás a baloldalon az egyéni választókerületekről, közös lista azonban továbbra sem lesz.

„A most tárgyaló három képződmény – DK, MSZP, Együtt-Párbeszéd – között az arányok nagyjából világosak, ezeket kell érvényesíteni és nemcsak a 106 egyéni választókerületben, hanem a viszonylag könnyen nyerhető, a nehezebben nyerhető és a nagyon nehéz körzetekben is. Heti egy tárgyalási kör van, haladunk a végcél felé. Ma azt tartom reálisnak, hogy

pár héten belül megállapodás lehet.”

Gyurcsány Ferenc más pártok csatlakozását sem zárná ki a demokratikus ellenzéki oldalon.

„De csak onnan. Tegyünk pontot a gondolat végére:

a Jobbikkal biztosan nem lesz semmilyen megállapodás.”

A volt kormányfő az eddigieknél is durvább kampányra számít. Úgy látja, hogy lehetne értelmes vitát folytatni a migránsokról, ehelyett viszont gyűlöletkeltés zajlik.

„Az pedig, hogy fehéren-feketén kiderül, hogy a miniszterelnök és a kormány hazudik, amikor Soros álláspontját interpretálja, a miniszterelnöknek kínos, rajta keresztül persze némileg az országnak is.”

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, hogy a kormány a civil szervezetekkel szemben kettős mércét használ, és a vele szemben kritikus egyesületeket megbélyegzi.

Gyurcsány Ferenc szerint a viták nem arra valók, hogy megbélyegezzük egymást.

„Szerintem így is lehet gondolkodni, ahogy mi gondolkodunk. Nem állítom, hogy úgy nem lehet, ahogy a miniszterelnök, csak nem értek vele egyet. Mi lenne, ha csak annyit mondanánk: »szerintem a miniszterelnöknek nincs igaza«, ő meg azt: »szerintem a Gyurcsánynak nincs igaza«? És akkor az egy normális hangú vita lenne.”

A Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte azon álláspontját, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon. A volt kormányfő hangsúlyozta: az állampolgárságtól senkit nem akarnak megfosztani.

A volt miniszterelnök úgy látja, átrendeződés zajlik az ellenzéki oldalon, ahol növekszik pártja támogatottsága. Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzéki pártok jövő tavasszal megnyerhetik a 106 egyéni választókerület többségét. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: pártja elérheti akár a 15 százalékos eredményt is. 

„A mérés szerint picivel több, mint tíz, valóságosan szerintem most van 12-13 százalék. Ma inkább azt gondolom,

15 százalék alatt nem fogunk megállni.”

Gyurcsány Ferenc azt mondta: jövő tavasszal a Fidesz elveszítheti a 106 egyéni választókörzet többségét. Az ellenzéki oldalon pedig két fejleményt vél felfedezni.

„Az teljesen világos, hogy az MSZP bajban van és egyelőre nem tudom, hogyan fognak ebből kijönni, inkább csökkenésre számítok. Az világos, hogy a Jobbik nem tudok növekedni, csökkent az elmúlt időszakban. A nagyon gyors irányváltás, megpróbálni egy mérsékeltebb politikát folytatni és baloldalra beszélni, úgy látom, megosztja a Jobbik szavazóit. A legtöbbet mi profitáltunk, érezhetően sokadik hónapja fölmenő ágban vagyunk. Egy keveset profitált az LMP is, nem tudom, meddig tart ez a tendencia,

magunkban biztos vagyok.”

A kormány tekintetében a DK elnöke nem sok hitelt ad a kutatási adatoknak. Erre a 2002-es választás eredményt hozta fel példának, amikor minden felmérés a Fidesz elsőségét hozta ki, aztán mégis elveszítette a választást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×