eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Mi van az internet sötét oldalán?

Mi van az internet sötét oldalán?

Létezik az internetnek egy speciális keresővel elérhető rejtett része, ahol a teljes anonimitás lehetővé teszi rengeteg illegális elérését.

Minden olyan tartalom deep webnek tekinthető, amely nyilvánosan nem érhető el – magyarázta az InfoRádiónak Mayer Erika, internetjogi szakértő. Így egy honlap adminfelülete, üzleti információkat tartalmazó zárt csoport, de akár az internetes felhőkben tárolt fájljaink is ennek részét képezik.

Ezen belül megkülönböztetjük a dark vagy sötét webet, ahol számos illegális információval vagy cselekménnyel találkozhat az arra látogató. Ennek eléréséhez egy speciális böngészőprogramra van szükség. Az internet sötét oldalára való belépés még nem büntetendő, az itt elkövetett illegális cselekedeteknek azonban büntetőjogi vonatkozásuk van – figyelmeztetett a szakértő. Gyermekpornográfiai tartalommal, kábítószerrel való kereskedéstől kezdve számos törvénybe ütköző tevékenység kapcsolódik ehhez az átlagos felhasználó elől rejtett világhoz.

A bűnözőket anonimitás védi, ez lényegesen megnehezíti a hatóságok munkáját. Önagában a speciális böngésző letöltése nem bűncselekmény, bárki megteheti. Ha viszont valaki belép, már nem lehet visszafejteni az azonosságát - ez a technológia teszi lehetővé, hogy ide húzódjanak vissza az illegális cselekedetek elkövetői.

Próbálkozások természetesen vannak a sötét webhez kötőtő jogellenes cselekmények megfékezésére – tette hozzá az internetjogász. A terrorizmus elleni fokozott küzdelem megmutatkozik itt is a szabályozásban, de a hatékony fellépés akadályát képezi a véleménynyilvánítási szabadság. Egy böngészőt betiltani nem lehet, az ilyen korlátozás a jogvédő szervezetek komoly tiltakozását váltaná ki. Továbbá az ezt célzó normák az alkotmánybíróságok asztalára kerülve nagy valószínűséggel elbuknának, mert alapvető jogot korlátoznának. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×