INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

középiskola

gimnázium

rangsor

Meglepő változások a gimnáziumok rangsorában

Meglepő változások a gimnáziumok rangsorában

InfoRádió

Megjelenik a HVG középiskolai rangsora. Az idei listán vannak érdekes helycserék.

Ahogy az előző években, úgy az idén is a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium áll a HVG gimnáziumi rangsorának élén, az intézmény két - a matematikai kompetenciamérés és a matematikaérettségi eredménye alapján összeállított - alrangsorban is az első helyet szerezte meg - olvasható az eduline.hu cikkében.

A Fazekason kívül ez csak az összesített rangsorban második helyen álló budapesti Eötvös József Gimnáziumnak sikerült, amely a szövegértési kompetenciamérés átlagpontszáma és a felvételi eredmények alapján az ország összes gimnáziumát lekörözte.

A harmadik helyen az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma végzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem gimnáziumai minden évben nagyon jól szerepelnek, egymást váltják a listán - idén a Radnóti lett közülük a legjobb, de az első tízbe került a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium is.

"A legjobb vidéki intézmény idén a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium lett, amely elcsípte a rangsor kilencedik helyét. Sikerét annak köszönheti, hogy három alrangsorban is a legjobb tízbe került, igaz, egyikben sem lett első. A debreceni Fazekas a tizedik, a veszprémi Lovassy Gimnázium éppen hogy csak kicsúszott az első tízből" - olvasható a kiadványban.

Egyházi intézmény is szerepel az első tízben, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium az ötödik helyet szerezte meg - az egyházi iskolák egyébként is jó eredményeket értek el, a százas lista egyötödét egyházi fenntartású intézmények foglalják el.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

"Tudatában vagyunk annak, hogy a jó iskola számos jellemzője nem jeleníthető meg sorba rendezhető értékekkel. Célunk az, hogy a sorrendképző mutatók az iskolák többségére alkalmazhatók, azonos elven kialakíthatók és jellemzőek legyenek" - olvasható a kiadványban.

A HVG 2018-as középiskolai rangsorának összeállítói ezért figyelembe vették a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

Összesített rangIntézmény
1.Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
2.Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
3.ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
4.Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
5.Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)
6.Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
7.ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
8.Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
9.Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
10.Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Oplatka András

A Prima Primissima díjas magyar-svájci újságíró Zürichben adta vissza lelkét a teremtőnek....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018