eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Lázár János: nehéz kérdés a kórházaké, de fizetünk

Lázár János: nehéz kérdés a kórházaké, de fizetünk

A nemzeti konzultációról, a kórházak adósságáról, a kötelező oltások körének bővítésén, a kvótarendszerről és új határátkelőkről is beszélt Lázár János a Kovács Zoltánnal közösen tartott 99. Kormányinfón. Egy kérdésben elismerte a kormány és a maga felelősségét.

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendszerváltozás óta soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség Magyarországon, mint most. 2017 nyarán, őszén 4,44 millió ember dolgozott Magyarországon. Szerinte ez a szám egy év alatt óriási növekedést jelent úgy, hogy közben 58 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás és 40 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma.
  • Kijelentette: a kvótarendszer megbukott, "érthetetlen, miért erőltetik ezt", most egy új formában is. Az előírt 98 ezer 255-ből 29 ezer 144 migránst fogadtak be az EU-ban. Ez azt jelzi, hogy a közös migrációs intézményrendszer bukásra van ítélve, szerinte ez válasz az EB újabb, 50 ezer embert érintő, önkéntes alapú elosztási mechanizmusára is.
  • Döntően a Soros György által ismertetett momentumokra vonatkozik az október elején induló nemzeti konzultáció. A kérdőív elkészült és hozzáférhető, november elejéig minden magyar háztartásba el fog jutni.
  • Védőoltások támogatásával kapcsolatos előterjesztések kerülnek a jövő kedden a kormány elé. Lázár János szerint szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás. Az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet, és beszélni fognak arról is, hogy az ismétlés is ingyenes legyen. Szintén a támogatottak körében van a csecsemőknek adandó két, a rotavírus és a hepatitis elleni vakcina.
  • Beszélt arról is, hogy fejlesztik a regionális reptereket, Sopront újjáépítik, a budapesti Benczúr utcában ingatlant kapnak a baptisták, a fővárosi Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri központ lesz, több új határátkelőt létesítenek.

A kórházak adóssága

A magyar kormány helyt áll a kórházak adósságáért - mondta kérdésre válaszolva Lázár János, akit annak kapcsán kérdezték, hogy augusztusra a kórházak adóssága elérte a 35 milliárd forintot. A miniszter szerint arra lehet számítani, hogy minden lejárt, jogszerű számlát kifizet az állam.

Erről várhatóan az év végén dönt a kormány, a lejárt tartozások függvényében. Nehéz szerinte megmondani, hogy melyik kórház gazdálkodik rosszul, és melyik alulfinanszírozott.

Paks 2 építésével kapcsolatban Lázár János elmondta, hogy a szakemberek szerint ledolgozható a 18-22 hónapos késés. A kormány nem számol a határidő kitolásával, nem tárgyaltak róla. Az orosz féllel most azon dolgoznak, hogy mit kell tenni a határidő betartásáért. Kijelentette: fix összeggel, fix határidőre, kulcsrakész erőművet akartak, ez volt az egyik legfontosabb kritériumuk, ezért tárgyalnak olyan intenzíven az oroszokkal, heti 3-4 egyeztetési nap van.

A plakátüggyel kapcsolatban azt mondta, hogy az általa felügyelt kormányhivatalok eljárását (a Jobbikhoz köthető plakátok eltávolítását a Simicska Lajos által átadott plakáthelyekről) jogszerűnek tartja. A miniszter szerint "sunnyogás van", pedig "jóhiszemű joggyakorlásra volna szükség", és be kell tartani a törvényeket. 

A nemzeti konzultáció egyik kérdező általi kritikájával kapcsolatban elmondta, hogy Soros György kijelentéseiből valahogy politika lesz Brüsszelben, de ő még nem jött rá, hogy miért ér többet Soros szava, mint egy uniós politikusé - ezt szíve szerint betette volna a konzultációba.

Többször szóba került az őcsényi polgármester lemondásához vezető feszült helyzet is: az indulatok azután szabadultak el, hogy egy vállalkozó az országban jogszerűen tartózkodó menekültek üdültetését tervezte. A 444 újságírójának kérdése arra is vonatkozott, hogy az utóbbi két év kommunikációjának lehetett-e hatása ez ügyben. Lázár János szerint

nem, mert "ilyen a magyar társadalom",

ezt már megtanulhattuk a korábbi időkben. Szerinte

"abban lehet felelősségünk, nekem is, hogy amikor politikusként megszólalunk, világos különbséget kell tenni bevándorlók, illegális bevándorlók és politikai menekültek között."

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×