eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tömeg és demonstráció: így indul a Fővárosi Közgyűlés vitája

Tömeg és demonstráció: így indul a Fővárosi Közgyűlés vitája

Nagy tömeg gyűlt össze a Városháza dísztermében, a demonstrálók a Római-partra tervezett mobilgát ellen tiltakoztak a szerdai ülés előtt. Később a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás útján történő értékesítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén felkérheti a városfejlesztési bizottságot, vizsgálja meg, hogy indokoltnak és szükségesnek tartja-e fővárosi szintű helyi népszavazás kezdeményezését a római-parti védműről, valamint a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján történő értékesítéséről is dönthetnek a képviselők.

Tömeg és demonstráció: így indul a Fővárosi Közgyűlés vitája

A Római-partot érintő, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben az olvasható: a folyamatban lévő fővárosi szintű helyi népszavazási eljárás miatt csak a Kúria döntése alapján és a törvényben megfogalmazott moratóriumra tekintettel lehet újabb helyi népszavazási kezdeményezést benyújtani a témában úgy, hogy az kötelezettséget rójon a közgyűlésre.

A Bálna eladására vonatkozó pályázatról döntött a testület

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás útján történő értékesítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A testület 20 igen szavazattal, 9 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett határozatot hozott arról, hogy nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján értékesíteni kívánja a 12 ezer 975 négyzetméter alapterületű ingatlant.

Az ingatlan legalacsonyabb vételára - az adásvételi szerződés tervezete szerint - nettó 11 milliárd forint.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: nem arról született döntés, hogy a főváros eladta a Bálnát, hanem kiírnak egy pályázatot,

amelynek eredménye majd a közgyűlés elé kerül, és akkor arról dönt majd a testület.

Az LMP elölről kezdené a tervezést

Az LMP azt kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza eddigi döntéseit a Római-part árvízvédelme ügyében, az új tervekhez pedig végezzenek egy évig tartó vizsgálatokat.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt sajtótájékoztatón azt mondta, azzal, hogy a főpolgármester megbízta Lányi Andrást egy alternatív javaslat elkészítésével, rögtön kiderült, hogy a tervezési folyamatban végig hiányoztak a megalapozó mérések.

"Geotechnikai, áramlástani" vizsgálatok nélkül pedig egy árvíz esetén könnyen átszakadhat, megsérülhet bármilyen védmű, ami után néhány óra alatt a teljes Csillaghegyi-öblözetet elöntheti az áradat, 55 ezer embert veszélyeztetve ezzel - közölte az LMP politikusa.

DK: döntsön népszavazás a gát helyéről!

A Demokratikus Koalíció (DK) a "pofátlanság csúcsának" tartaná, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdán egy nappal egy csütörtökre összehívott közmeghallgatás előtt döntene újra a Római-part árvízvédelme ügyében.

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt sajtótájékoztatón megismételte, a DK szerint a Római-parti gát helyét népszavazásnak kellene kijelölnie.

A DK politikusa kitért arra is, a Bálna tervezett eladása szerintük azt bizonyítja, hogy a városvezetés alkalmatlan egy ilyen intézmény működtetésére. Elfogadhatatlan, hogy a Bálna eladásából tervezett 11 milliárd forintot a 3-as metró felújítására fordítsa a főváros - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×