eur:
394.44
usd:
369.59
bux:
65663.66
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nagy változás jön a patikákban: gondban a nyugdíjasok

Nagy változás jön a patikákban: gondban a nyugdíjasok

Idősek sokaságának lehet nehézkes az e-recept kiváltása, mert csak a chippel is ellátott új személyi igazolvánnyal lehet, miközben az idősek jobbára a chip nélküli személyit kapják.

Novembertől már e-receptre írják fel a gyógyszereket. Azaz az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) kell rögzítenie, hogy kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják ki, milyen orvosságot kell kiadniuk. A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlít majd egy banki tranzakcióra: a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával, és a hagyományos személyi igazolványával. Ha van chipes e-személyije, akkor egyetlen okmányra is megkaphatja a gyógyszert.

Csakhogy a 65 évesnél idősebbek alapesetben chip nélküli személyit kapnak, igaz, ez 60 évre szól - írja a Népszava. Ez a tíz éve bevezetett, jó szándékú intézkedés az unió országaiban azt a cél szolgálja, hogy időseknek ne kelljen időről időre bajlódniuk a személyi okmányok megújításával. Csakhogy

az e-személyivel látszólag szinte mindben megegyező plasztikkártyában nincs memóriachip,

így az orvosi ellátások során és a gyógyszertárakban nem tudják használni az idős emberek. Azaz ha valakinél új típusú, de chip nélküli személyi igazolványa van, azzal nem tudja kiváltani a vényeit. Minden alkalommal szüksége lesz a hagyományos taj-kártyájára, valamint az orvos által kiállított, úgynevezett felírási igazolásra is.

 Az egészségügyi szolgáltatók az e-személyit is éppúgy mint a bank-kártyákat, egy leolvasó készülékbe helyezik, a tulajdonosának pedig be kell ütnie majd a kártyához tartozó PIN-kódot. Ezt követően megkapja akár papír vény nélkül is a gyógyszereit.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×