INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 22. csütörtök
Menyhért, Mirjam

panelház

lakótelep

társadalmi vita

panelprogram

A kormány mégis hozzányúl a panelházakhoz

A kormány mégis hozzányúl a panelházakhoz

InfoRádió

Társadalmi vitát kezdeményeznek az átfogó panelprogramról.

Meghaladta az 56 ezret a családi otthonteremtési kedvezmény szerződőinek száma, a kormányzat pedig a támogatás igénylésének további jelentős bővülésére számít. Hornung Ágnes államtitkár szerint az otthonteremtési program kedvező fejleménye lehet az is, hogy több, külföldön munkát vállaló szakember hazatérhet. Eközben a Miniszterelnökség koor­dinálásával

nemsokára társadalmi vitára bocsátják az átfogó panelprogramot, amely akár már jövőre elkezdődhet.

A tervek szerint a visszabontás csak kivételes esetekben kerülhet szóba - írja a Magyar Idők.

A lakáspiac további bővülését prognosztizálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely azzal számol, hogy a gazdasági növekedésből a korábbinál jelentősebb mértékben veszi ki részét a lakásépítési ágazat. Hornung Ágnes, a tárca pénzügyi államtitkára a HG Media Fókuszban: panelreneszánsz című konferenciáján arról beszélt, hogy ezt a kiegyensúlyozott gazdasági környezet, a kedvező foglalkoztatási helyzet, az emelkedő reálbérek és az egyre többek által igényelt családi otthonteremtési kedvezmény (csok) teszi lehetővé.

Hornung Ágnes arról is beszélt, hogy a csok igénylésének mintegy 25 százalékos bővülésére számítanak a közeljövőben, de folynak az egyeztetések a lakáspiac további élénkítésének lehetőségeiről, a támogatás bővítéséről. Többek között azt vizsgálják, hogyan lehetne a csokot hatékonyabbá és még többek számára elérhetővé tenni. Elmondása szerint már meghaladta az 56 ezret az igénylők száma, akik összesen több mint 153 milliárd forintot kaptak támogatásként. Közülük 46 ezer család 2016. január 1-je után kérelmezte a vissza nem térítendő támogatást.

Az adatokból kiolvasható, hogy folyamatosan bővül a nagycsaládos igénylők, valamint az új lakást vásárlók vagy építők száma. Arányaiban Pest megyében élnek a legtöbben a támogatással, ahonnan másfél év alatt a kérelmek 16 százaléka érkezett. Ezer főre vetítve már sokkal kiegyenlítettebb az arány: Győr-Moson-Sopron megye emelkedik ki, és e szempontból a főváros áll a legrosszabbul.

Az államtitkár ismertette: a forgalmi adó visszatérítésének lehetőségével eddig 7400-an éltek, ők 33 milliárd forint kedvezményt kaptak építkezésükhöz. Mindemellett több mint 20 ezren vettek fel összesen csaknem 131 milliárd forintnyi kamattámogatott lakáskölcsönt. Hornung Ágnes hangsúlyozta, hogy a kormány otthonteremtési programjának a két alapvető, demográfiai és gazdasági célja mellett az is fontos célkitűzése, hogy mind több, külföldön munkát vállaló szakember térjen haza.

Helyzetkép készült a magyarországi lakótelepekről

László Tamás fideszes országgyűlési képviselő a konferencián arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség irányításával, szakmai szervezetek bevonásával három hónap alatt átfogó helyzetkép készült a magyarországi lakótelepekről. Mint mondta,

a 800 ezer hazai lakótelepi lakás többsége 1960 és 1985 között, 25 év alatt épült, vagyis ezek felújítási programjára is nagyjából ennyi időt kell szánni.

– Nincs csodafegyver, erre a komplex, összetett problémára sokféle választ lehet adni – fogalmazott László Tamás, hangsúlyozva, hogy a „panelvilág” megújítása csak önkéntes alapon, vagyis a lakóközösség döntése alapján működhet.

Minderre kidolgozás alatt vannak különböző pénzügyi konstrukciók és gyorsan elindítható mintaprojektek. Hozzátette, hogy a tervezett kormányzati programnak csak kis része lehet a panelépületek visszabontása olyan helyeken, ahol városképi szempontból és a lakók egyetértése alapján erre lehetőség van. A cél a lakótelepek teljes körű megújítása, amihez az eddigi vizsgálatok összefoglalásaként egy-két hónapon belül vitairat készül, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátanak. László Tamás szerint az átfogó program 2018-ban kezdődhet el.

A lakáspia­ci felfutás egyértelmű nyertese a panel

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy

a panellakások népszerűsége az utóbbi években egyre nőtt.

A lakáspia­ci felfutás egyértelmű nyertese ez a lakástípus, ami azt mutatja egyúttal, hogy a kereslet az olcsóbb lakások felé tolódik el. – A panellakások ára mintegy másfélszeresére nőtt az utóbbi időben. Az értékük gyorsabban növekszik, mint a téglalakásoké, de az árelőnyük még így is tetemes, noha már záródik az olló – fogalmazott Balogh László, hozzátéve, hogy a panel jelenleg is a leggyorsabban értékesíthető lakástípusnak számít.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

ahogy nő az emeletszám, arányaiban úgy csökken az átlagos négyzetméterár,

vagyis minél magasabban van egy lakás, jellemzően annál alacsonyabb áron lehet eladni. Balogh László szerint ezért a felsőbb szintek problémájával valamit kezdeni kell a közeljövőben.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018