INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

e-autó

környezetszennyezés

közlekedés

Erre készüljön, ha valaha elektromos autót akar venni

Erre készüljön, ha valaha elektromos autót akar venni

InfoRádió

Magyarországon is egyre elterjedtebbek az elektromos autók. A szakértők szerint 2020-ra a tavalyi évhez képest megtízszereződik az elektromos járművek száma Magyarországon, 2038 után pedig már több elektoromos autót adnak el a világon, mint hagyományosat.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően már a közeljövőben várható az akkumulátorok teljesítményének jelentős növekedése, amely a hatótáv növekedését is magával hozza az elektromos autók esetében. A jelenleg 120 kilométeres átlagos hatótáv pár éven belül 300 km-re emelkedhet – mondta az InfoRádiónak Csiszár Csaba, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának tanára. 

Hazánkban háromezer hibrid vagy tisztán elektromos hajtású gépjármű van az utakon, és ez a szám napról napra növekszik.

A szakértő szerint az elektromos járművek a városkörnyéki használatra ideálisak. Hosszabb távolságok esetében szükség van publikus töltőpontokra, melyeket érdemes 50-80 kilométerenként elhelyezni. Magyarországon kedvező a helyzet, hiszen ebben a tekintetben jelentős bővítés várható.

Az állomások egyelőre ingyenesen szolgáltatják az áramot,

a jövőben – a járművek elterjedésével – ez azonban változhat.

Az otthoni vagy egyéb épületen belüli elektromos hálózathoz való csatlakozásnál körültekintően kell eljárni – figyelmeztet a szakértő. Aki töltőcsatlakozás kiépítésében gondolkozik, annak 300-400 ezer forint körüli kiadással kell számolnia.

Az elektromos járművek mellett leggyakrabban felhozott érv a környezetbarát működés. Csiszár Csaba ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

az akkumulátorok gyártása a lítiumbányászat miatt károsítja a környezetet.

Viszont, mivel az üzemeltetés során nincs szükség kenőanyagra, így az ebből származó terhelés is megszüntethető. A mágneses fékeknek köszönhetően nem keletkezik por, ellentétben a hagyományos autók esetében, ahol jellemző a fékpofák kopása.

A lokális emisszió nullának tekinthető, vagyis a közlekedés helyszínén nem jelenik meg légszennyezés, illetve a zajterhelés is jelentősen csökken. Bár, mivel ez balesetek forrása lehet, ezért kísérleteznek már azzal, hogy valamilyen hangot bocsássanak ki, és így érzékelni lehetne a jármű közeledését.

Kapcsolódó hang

Környezettudatok közlekedés
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018