eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nem lehet mindent ugyanúgy csinálni egy infarktus után

Nem lehet mindent ugyanúgy csinálni egy infarktus után

A Magyar Kardiológusok Társasága egy gyógyszergyártó vállalattal közösen országos programot indít, amellyel a szívinfarktuson átesett betegek figyelmét igyekeznek felhívni az életmódváltás szükségességére. A statisztikák szerint ugyanis az szívinfarktust túlélt betegek 25 százaléka egy éven belül belehal egy újabb rohamba.

Ma Magyarországon a legnagyobb problémát a szív-, érrendszeri betegségek jelentik, évente 30-35 ezer szívinfarktus fordul elő – mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Tóth Kálmán hozzátette, a korai, úgynevezett hospitális, azaz kórházi fázisnak nagyon jó a túlélése.

„A halálozás nagyon alacsony, csupán néhány százalék, köszönhetően a korszerű katéterterápiás eljárásnak.”

Tóth Kálmán hozzátette, harminc napnál már jelentősebb a halálozás, de az első év végén már a 25 százalékot is megközelíti. A Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke elmondta, ha időben jelentkezik a beteg a húsz katéteres centrum egyikében, nem kerül igazán rossz állapotba, az ellátás gyors, akár már néhány nap után hazaengedik.

„Ezek a betegek nem úgy élik meg, hogy komoly problémájuk volt.”

Tóth Kálmán azonban arra hívta fel a figyelmet, ilyenkor csak átmenetileg oldódott meg a probléma: az elzáródott eret megnyitották, de az alapbetegség, az érelmeszesedés továbbra is dolgozik.

A Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke hozzátette, ha visszakerülnek a megszokott környezetükbe, folytatják az önpusztító életüket.

„A katéteres centrumokban indított program arra hívja fel a betegek figyelmét, hogy a kórház elhagyása után el kell kezdeni egy aktív rehabilitációs folyamatot, amely diéta- és mozgásterápiát, pszichológiai tanácsadást, dohányzásleszoktatást tartalmaz.

A Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke elmondta, azt próbálják elérni, hogy a betegek az itt megtanultakat hasznosítsák és a kardiológusukkal és a családorvosukkal kapcsolatban maradjanak, ne tűnjenek el az egészségügyi rendszerből.

„Ne a következő infarktusnál találkozzanak legközelebb az egészségüggyel.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×