INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
julian kingeurópai unióbiztonság
Pozitív példaként beszélt a magyarokról egy uniós biztos

Pozitív példaként beszélt a magyarokról egy uniós biztos

Infostart / InfoRádió

Az áthelyezési mechanizmussal a közösség területén mozgatott menekültek nem jelentenek biztonsági kockázatot egyetlen államra nézve sem, mivel a hatóságok komoly átvilágításnak vetik alá az érintetteket – mondta Julian King uniós biztos budapesti látogatásán.

Magyarországot példaként ajánlotta más tagállamok figyelmébe a légiforgalmi utasadatok feldolgozását és kockázatelemzését végző Nemzeti Utasadat Információs Egység létrehozása és működtetése szempontjából Julian King. Az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős biztosa egy háttérbeszélgetésen jelezte, miközben a közösség államainak felében egyáltalán nem kezdték meg a rendszer létrehozását, Magyarországon már 2016 óta teljes körűen működik az. Fontosnak nevezte, hogy a biztonsági unió részeként

megerősítsék a terrorizmus, az internetes bűnözés elleni védelmet.

„A kormányzat képviselőivel folytatott megbeszéléseken is jeleztem, a fellépés frontvonalában a nemzeti hatóságok állnak majd, senki sem akar nemzeti hatásköröket, szuverenitást elvonni a biztonsági unióval” - mondta Julian King, hozzátéve, több területen azonban fokozni kell az együttműködést. A biztos jelezte, nem lehet teljesen megszüntetni a terrorizmus veszélyét, de közös, kemény munkával csökkenthető az. Az ellenőrzés és az információcsere terén jelentős előrelépések történtek már.

„Látnunk kell, hogy előfordult, a terroristák kihasználták a migrációs hullámot, de ettől függetlenül

nem állíthatjuk, hogy a mindenki, aki a közösség területére érkezett, biztonsági kockázatot jelentene az unióra”

- mondta a biztos, hozzátéve, fontos a két dolog között különbséget tenni.

„Mert ha nem teszünk a két dolog között különbséget, azt kockáztatjuk, hogy a dzsihadistáknak segítünk érveket szolgáltatni ahhoz, hogy jelenleg civilizációk közötti összecsapás zajlik, a muszlimok és az európaiakkal harcolnak egymással. Ez segíthet a szélsőséges eszmék felé tolni a befolyásolható fiatalokat, bevonni őket a terrorizmusba” - mondta a biztos, hozzátéve, nagyon komolyan kell venni a migráció kérdését.

Julian King beszélt arról is, meglátása szerint az ideglenes áthelyezési mechanizmussal a közösségben mozgatott menekültek nem jelentenek biztonsági kockázatot egyetlen államra nézve sem, mivel a közösségi intézmények és a nemzeti hatóságok is komoly átvilágításon vizsgálják meg az érintetteket.

Újságírói kérdésre válaszolva jelezte, Budapesten a kormányzati szereplőkkel folytatott megbeszélésein sem Soros György, sem a Soros-terv nem került szóba.

Kapcsolódó hang

Pozitív példaként beszélt a magyarokról egy uniós biztos
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH