eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Megvan, miért szabadult el a pokol a Hős utcában

Megvan, miért szabadult el a pokol a Hős utcában

A folyamatos rendőri jelenlét mellett fokozta a felderítő munkát is a BRFK a Hős utcai drogterjesztők ellen. Az új pszichoaktív szerek veszélyeivel nincsenek tisztában a használók.

A budapesti Hős utcai, gettósodott lakótelepen és környékén állandósult a rendőri jelenlét, miután ­kéttucatnyian rosszul lettek az olcsó gettódrogtól, vagyis az új pszichoaktív szerektől. A rendőrség több dílert is elfogott.

A Hős utcai lakótelepen és környékén a kábító hatású anyagként terjesztett szerek alapja növényi anyag. A szárított levél, illetve gyökér formájában kapható növényi származékot oldóanyaggal keverik, majd nyugtató hatású, gyakran olcsó, s hamisított gyógyszer hozzáadásával értékesítik kábítószerként – tudta meg a Magyar Idők a BRFK illetékesétől. Az új pszichoaktív szerek az egészségügyi és pszichés hatásokat tekintve a klasszikus kábítószerekkel azonos szimptómákat mutatnak, azonban bizonyos esetekben a reakciók erősebbek és kiszámíthatatlanabbak.

Az új szerek igen alacsony áruk ­miatt rendkívül kedveltek, és terjednek a ­rossz anyagi körülmények között élők között. Az új szerek használóinak átlagéletkora csökken: a fogyasztók között vannak fiatalkorúak, sőt 14 év alattiak is. Ők életkorukból adódóan nem látják át e szerek veszélyeit, illetve jogi ismereteik sincsenek, így nem mérik fel a büntetőjogi következményeket sem. Pedig a büntető törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni azt, aki új pszichoaktív anyaggal visszaél – tehát az országba behoz, onnan kivisz vagy az ország területén átvisz, előállít, kínál, átad, forgalomba hoz vagy kereskedik vele.

Olyan anyagok is megjelentek, amelyek még nem szerepelnek sem a kábítószerek, sem az új pszichoaktív anyagok listáján. Ezeknek az anyagoknak a terjesztése – a büntetlenség mellett – szintén hasznot hoz, azonban fogyasztásuk kiemelt kockázatot jelent, mert e szerek összetétele gyakran nem ismert, így hatásuk kiszámíthatatlan és ismeretlen. Nagyfokú agresszivitást válthatnak ki a használókból, akik ön- vagy/és közveszélyesekké is válhatnak - írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×