INFORÁDIÓ 

2018. április 22. vasárnap
Csilla, Noémi

Hagyja otthon az autóját!

Infostart / InfoRádió
Pénteken van az Európai Autómentes Nap, amely kezdeményezés a tömegközlekedés, kerékpáros és gyalogos közlekedés népszerűsítésére jött létre.

Először 1997-ben, a franciaországi La Rochelle-ben rendeztek autómentes napot, a kezdeményezés a következő évben országossá vált. Az Európai Unió tagállamai 2000-ben közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet a motorizáció által okozott zsúfoltságra, zajra, levegőszennyezésre, baleseti veszélyekre. Magyarország 2001-ben csatlakozott a felhíváshoz, amely arra kéri a városban élőket, hogy e napon tömegközlekedési eszközökkel, kerékpárral vagy gyalog közlekedjenek.

A szemléletváltás akkor lesz sikeres, ha valódi alternatíva nyújtható a gépkocsi használatára – mondta az InfoRádiónak Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A mobilitási hét idei témája a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás, a tisztább közlekedési módok előnyeinek hangsúlyozása volt. Mára már az autó használat is lehet környezetkímélő.

Csiszár Csaba a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának tanára a közlekedés átalakulásáról tartott előadást a Klímabarát Települések estjén. Csiszár Csaba az InfoRádiónak elmondta, hogy a városi közlekedésben egyre népszerűbbek a villanyautók.

A felfutást sok tényező befolyásolja:

  • mennyibe kerül
  • az akkumulátorok hatótávja
  • töltőpontok jelenléte

A pénteken záruló európai mobilitási héthez, Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához idén mintegy 200 hazai település csatlakozott.

Kapcsolódó hang

Európai Autómentes Nap
 


A címlapról ajánljuk


Meghalt Avicii

28 évesen meghalt Avicii, a világ egyik legismertebb dj-je....