eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Závecz: ez jelenti a legnagyobb kihívást a pártoknak a kampányban

Závecz: ez jelenti a legnagyobb kihívást a pártoknak a kampányban

A Závecz Research Intézet legújabb felmérése alapján a Fidesznek 26-ról 27 százalékra nőtt, míg a Jobbiknak 13-ról 12 százalékra csökkent a támogatottsága. Egy most vasárnapi választáson bejutna még a parlamentbe az MSZP, a DK és talán az LMP is – mondta Závecz Tibor, a kutatóintézet vezetője.

Kis változások történtek a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban – állapította meg a ZRI Závecz Research Intézet.

Závecz Tibor, a kutatóintézet vezetője kifejtette:

  • a Fidesznek 26-ról 27 százalékosra nőtt,
  • a Jobbiknak kissé csökkent a támogatottsága, 13-ról 12 százalékra
  • az MSZP táborának mérete most nem változott, a választópolgárok 10 százaléka áll mögötte.
  • A DK harmadik hónapja 4 százalékos,
  • az LMP az augusztusi 3 százalékról emelkedett erre a szintre.
  • A múlt havi 1 százalékos pártok közül ezúttal a Momentum 2 százalékot ért el,
  • az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd támogatottsága nem változott.
  • A pártot nem választók aránya 37 százalék.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a biztos pártválasztók csoportjába bő egyharmadnyian tartoznak, ezért a körükben közzétett adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben a szavazói körben a Fidesz 44 százalékot ér el, a Jobbiknak 19 százaléka van, az MSZP 17 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazóknak 8 százaléka támogatja a DK-t, 4 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 3 százalékára számíthat, az Együtt 2 százalékos, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékos.

Závecz Tibor közölte: a Fidesz jelentős előnnyel vezeti a pártok rangsorát, 1,2 millió fővel nagyobb a tábora, mint a második helyen álló Jobbiknak, de a kormányváltást óhajtók csoportja népesebb, 43 százalékos, mint a kormány maradását támogatóké, akik 32 százaléknyian vannak.

Az emberek 40 százaléka úgy vélekedik, hogy 2018-ban leváltható a Fidesz, míg csaknem ennyien, 37 százaléknyian azt feltételezik, hogy ennek nincsen esélye.

A kutató szerint a megosztottság mögött a politikai táborok karakteresen eltérő álláspontja található. A Fidesz hívei rendkívül bizakodóak, 86 százalékuk nem tartja lehetségesnek, hogy pártjuk elveszítené a parlamenti választást. Az ellenzéki pártok támogatói közül a DK-sok a leginkább optimisták, 90 százalékuk szerint legyőzhető a Fidesz. A szocialisták 82 százaléka lát esélyt arra, hogy jövőre távozzon a mostani kormány, a Jobbik táborában 75 százalék gondolja ezt, míg az LMP-sek között 70 százalék. A pártpreferenciával nem rendelkező választók fele ebben a kérdésben nem tud véleményt nyilvánítani. A többiek álláspontja kiegyenlítettséget mutat: 27 százalékuk legyőzhetőnek tartja a Fideszt, 25 százalékuk nem – fejtette ki.

Závecz Tibor szerint bármennyire is elkezdték a pártok a kampányt, ez egyelőre nem aktivizálta a választókat. A DK hívei a legelszántabbak, 62 százalékuk menne el biztosan szavazni. Az MSZP támogatóinak 53, a Fidesz táborának 51, a Jobbikosoknak 49 százaléka venne részt teljes bizonyossággal egy most vasárnapi választáson. Az LMP táborának a többieknél kisebb, 35 százalékos a részvételi hajlandósága. 

Ennél is nagyobb kihívás a bizonytalan választók aktivizálása – közülük csak 21 százalék menne el szavazni. Vannak olyan társadalmi csoportok, amelyekben szintén nagyon alacsony a részvételi szándék: a húszas éveikben járóknak és a falvakban élőknek alig háromtizede menne el egy mostani parlamenti választásra – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×