eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gulyás Gergely: a baloldalon jobban utálják egymást, mint minket

Gulyás Gergely: a baloldalon jobban utálják egymást, mint minket

Nem számít a Jobbik és a baloldali pártok közös jelöltjeire a Fidesz alelnöke, leendő parlamenti frakcióvezetője. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a kormányoldal nem pusztán az ellenzéki népszavazás meghiúsítása érdekében emelte 12 évre a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét, hanem azért, mert egyetértett a javaslattal.

Két tétje van a jövő tavaszi parlamenti választásnak Gulyás Gergely szerint.

„Az az építkezés, amit az elmúlt hét évben, annak minden eredményével a magyar társadalom megtapasztalt, folytatódhat vagy sem. A másik a jelenlegi helyzettel kapcsolatos: hogy az ország saját védelmét, fizikai értelemben, mint határvédelem és elméleti értelemben is, mint a bevándorlástól való megmenekülés, képes lesz-e szavatolni.”

A Fidesz alelnöke nem lát esélyt arra, hogy a jelenlegi baloldali erők kormányképessé válhatnak a következő hónapokban.

„Egy, a jelenleginél bölcsebb és intellektuálisan magasabb színvonalú baloldal 2002-ben azt ígérte, mindent, ami jó, folytat, csak még jobban csinál, ehhez képest mindent lerombolt és csődbe vitte az országot. Most pedig a teljes tagadásra épít a baloldal. Hogy ebből mi lenne abban a nem várt, és az ország számára valóban tragikus helyzetben, ha kormányra kerülnének, elképzelni sem tudom. Nagyon vérmesen baloldali elkötelezettségűnek vagy inkább a jelenlegi pártok híveinek kell lenni ahhoz, hogy valaki úgy gondolja, hogy ez a baloldal, ebben az állapotában, ahol egymást jobban utálják, mint minket, képes a hatékony kormányzati munkára.”

Gulyás Gergely a Jobbikról is beszélt.

„Alapvető hitelességi kérdések vannak. Nem hiszem, hogy az a politika, ami minden alapvető sarokkövét, elvét, az alapító nyilatkozatban megfogalmazott vállalását, ami például az európai uniós tagságot károsnak nevezi, nyilvánvalóan a hatalom megszerzése érdekében ilyen gyorsasággal feladja, az hiteles és népszerű lehet.”

A Fidesz leendő frakcióvezetője nem számít a Jobbik és a baloldali pártok közös jelöltjeire.

„Azzal, hogy háttérben lehet együttműködés, ki, hol, mennyire erős kampányt folytat – ilyet már eddig is láttunk, Tapolcán és Veszprémben valami hasonló történt, de ezen túlmenő együttműködésre a Jobbik és a baloldal között nem számítok. Azzal számolok, hogy 106 Jobbik-jelölt és 106, legalább a DK és az MSZP által támogatott baloldali jelölt lesz.”

Gulyás Gergely hozzátette: azt nem tudja, hogy a kisebb pártok végül milyen konstrukcióban indulnak majd.

Nincs nézetkülönbség

A Fidesz alelnöke azt mondta, az ellenzéki népszavazás aláírásgyűjtésére reagálva módosította a büntető törvénykönyvet, de hangsúlyozta, hogy a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének 12 évre emelése olyan javaslat, amivel a kormánypárt is egyetért.

„Nyilván az aláírásgyűjtésre kellett nekünk valahogy reagálni. Nem tekintem ezt a módosítást a korrupciós bűncselekmények üldözésének legfontosabb feltételének, de kétség kívül azzal jár, hogy hosszabb időn keresztül üldözhetőek a korrupciós bűncselekmények. Miután ezt a kezdeményezést támogatni tudtuk, úgy gondoltuk, miért is ne fogadhatná el az Országgyűlés. Egy népszavazási kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés valamiről törvényt hozzon, ha az országgyűlési többség ezt magától is hajlandó meghozni, a népszavazási kezdeményezés felesleges.”

A Fidesz leendő parlamenti frakcióvezetője szerint tehát most nem tisztán politikai döntés született.

„A vasárnapi zárvatartásnál ezt jogos felvetésnek tartom. Ott azt a politikai döntést meg kellett hoznunk. A saját, egyéni választókerületeinkben megválasztott képviselőink is azt jelezték vissza, hogy hiába igazolta minden gazdasági, makrogazdasági adat, hogy ez nem jelent visszaesést, a fogyasztás ettől még bővül, de nem fogadják el a választópolgárok, dönteni kellett arról, hogy ilyen küzdelembe a kormánypártok bele akarnak-e állni vagy sem.

Itt nem volt nézetkülönbség.”

Gulyás Gergely ízelítőt adott abból, hogy a kormányoldal ősszel milyen törvényjavaslatokat terjeszt be az Országgyűlésnek.

„A Belügyminisztériumnak például vannak nagyon fontos javaslatai, amelyek a közbiztonság erősítését szolgálják, illetve a Strasbourgban jogellenesnek bizonyult titkos információgyűjtés szabályait igyekeznek úgy újraszabályozni, hogy összhangban legyenek az Emberi Jogok Európai Egyezményével.”

Gulyás Gergely Kósa Lajost váltja a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának élén. Az eddigi frakcióvezető bekerül a kormányba: tárca nélküli miniszterként a Modern Városok programért felel majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×