eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csökkent az iskolai lemorzsolódás - lapszemle

A Magyar Nemzet cikke szerint küszöbön áll a francia elnök, Emmanuel Macron budapesti látogatásának bejelentése. A Világgazdaság arról ír, hogy rekordokat döntött a bankkártyaforgalom az előző negyedévben.

A Magyar Nemzet cikke szerint küszöbön áll a francia elnök, Emmanuel Macron budapesti látogatásának bejelentése. Macron célja a munkapiaci egyenlőtlenségek felszámolása, a Nyugat felől nézve szociális dömping megregulázása, amihez a keleti tagállamok között Magyarországon szeretne szövetségest találni. Kovács Zoltán kormányszóvivő nemrég agyelszívásként jellemezte a folyamatot, így Párizs számol Budapest támogatásával.

A Magyar Hírlap arról ír, hogy csökkent az iskolai lemorzsolódás Magyarországon. Az előző tanév második félévében a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya országosan 10,85 százalék volt. A legrosszabb a helyzet Nógrád megyében, ahol a diákok 20 százaléka hagyja el befejezetlenül az iskolát, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az arány 18, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 16 százalék, míg a budapesti ráta alig több mint 7 százalék.

A Magyar Idők Benkő Tibor vezérezredessel, a Magyar Honvédség vezérkari főnökével készített interjút, aki a lapnak elmondta: már jövőre megjelenhetnek a Magyar Légierőnél a régi An-26-osokat leváltó használt, de korszerű repülőgépek első példányai, 2019-től pedig megkezdődik új repülőgépek beszerzése is. A jelenleg használt An-26-osok üzemideje 2020-ban jár le.

GAZDASÁGI LAPSZEMLE

A Világgazdaság arról ír, hogy rekordokat döntött a bankkártyaforgalom az előző negyedévben. A kártyás vásárlások száma negyedével nőtt, összértéke pedig meghaladta az ezermilliárd forintot. Ez az egy évvel korábbinál 25,5 százalékkal, 217 milliárd forinttal több bankkártyás költést jelent.

A Napi.hu összeállításából kiderül: rekordösszegben bocsátottak ki idén nyáron adósságot a feltörekvő piaci országok. A befektetők hozamvadászata eddig háttérben lévő országokat is kötvénykibocsátásra sarkallt. Az elemzők ugyanakkor megosztottak abban a kérdésben, hogy meddig tarthat ez a folyamat.

A Magyar Nemzet cikke szerint felszámolás indul a repülőgépek földi kiszolgálását végző, állami Malév Ground Handling Zrt. ellen. Az eladósodott cég elleni felszámolást a lap információi szerint versenytársa, a BudPort Kft. kezdeményezte. Utóbbi cégnél van a Malév Ground Handling Zrt. százmillió forintos nagyságrendű tartozás követelése. A cég teljes adóssága 2,8 milliárd forint.

A Magyar Idők arról ír, hogy az elmúlt két és fél évben 20 ezer otthoni pálinkafőzőt jelentettek be az önkormányzatoknál, emellett tavaly több mint 8 millió liter ötvenfokos pálinka készült a majdnem 600 szeszfőzdében. A szakértők szerint ugyanakkor nem tesz jót a pálinkaszezonnak, hogy több helyen elfagyott a gyümölcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×