eur:
389.41
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vége a parlamenti vakációnak is

Vége a parlamenti vakációnak is

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik hétfőn délután az Országgyűlés őszi ülésszaka.

Délután egy órakor a közelmúltban elhunyt egykor FKgP-s, majd független képviselőként politizáló Lányi Zsoltról emlékezik meg a Ház, majd Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődhetnek a napirend előtti felszólalások. A kormányfő szavait a frakcióvezetői reakciók és az ezekre adott viszonválasz követi, majd mandátumigazolása után leteszi képviselői esküjét KDNP-s Gaal Gergely.

Néhány mentelmi és fegyelmi ügy után az interpellációk, illetve az azonnali kérdések és válaszok hangozhatnak el, majd nemzetközi egyezményeket vitat meg a Ház.

Kedden kerül napirendre az a kormánypárti javaslat, amely illetékmentességet nyújtana a nyugdíjas szövetkezetek cégbírósági bejegyzéséhez és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára megkezdik a közjegyzők illetékességi területének átírásáról szóló törvény módosításának tárgyalását. Utóbbiról Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője nemrég a következőket mondta.

"Eddig a közjegyzői illetékességi terület az alapvetően a járási illetékességi területhez igazodott, de az elmúlt időszakban az élet bebizonyította, hogy praktikusabb a törvényszéki illetékességi területhez igazítani a közjegyzők illetékességi területét, mert sokkal több olyan eljárás van, ami ezt követeli meg, mint a kormányhivatali, illetve a járási illetékességi terület és ezt módosítanánk."

Emellett megvitatják a csődeljárási törvény uniós jogharmonizációs célú módosítását, a szabadalomnál gyengébb, úgynevezett használati mintákra vonatkozó oltalmak szabályozását kiterjesztő előterjesztést, valamint a már elfogadott, január 1-jén hatályba lépő új polgári perrendtartási törvénnyel kapcsolatos módosításokat.

Szerdán több nemzetközi egyezmény kihirdetésének megtárgyalása mellett napirendre kerül annak a határidőnek az elhalasztása, amelyet korábban adott a Ház az úgynevezett településképi kézikönyvek elfogadására.

De megvitatják Lázár János javaslatára, hogy Csongrád megye nevét átírják Csongrád-Csanádra, illetve utolsó napirendi pontként megkezdik a közigazgatási eljárásokban megállapított szabálysértések szankcióinak egységesítését célzó előterjesztés általános vitáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×