eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Lányi András: nagy érték kerül veszélybe

Lányi András: nagy érték kerül veszélybe

A világ legtöbb pontján egyre jobban aggódnak a környezetért, ezt a politikusok is felismerték már, Magyarországon ez fordítva van - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Lányi András író, filozófus.

A világ legtöbb pontján már felismerték, hogy a környezetben visszafordíthatatlan károkat okoztak, Magyarországon ezt még nem látják. Ez a hozzáállás a Római-partot is veszélyezteti – mondta Lányi András író, filozófus.

„A világ szerencsésebb tájain egyre nagyobb az emberekben az aggodalom, a tudatosság, és ezért a védekezés készsége. Társadalmi nyomásra a maguknak sikert kívánó politikusok vagy üzletemberek a zöld technológia, a zöld területek oldalára állnak. Magyarországon ez fordítva történik: még mindig az ingatlanlobbi, a technokrácia szolgálatában áll a politikusok többsége. Ha felmerül az, hogy beépítsünk vagy megvédjünk egy zöldterületet, legyen szó a Városligetet, a József nádor térről, az Etele útról, a budai hegyekről, akkor

mindig a természet húzza a rövidebbet, mert nem elég erős az emberi védekezés.

A természet nem tud védekezni.”

Lányi András szerint a lakosságnak is lényeges szerepe van a fontos közügyekről való viták alakításában.

„Új szempontok, értékek megjelenítése a társadalomban mindig úgy történik, hogy először egy éber vagy érdekelt kisebbség elkezdi hangoztatni, és egyszer csak gyűlöletesnek érezzük már a rabszolgaságot, a pogányságot vagy a szegénységet. Ezek lassan többségi véleménnyé válnak. A politikusok ebben kezdeményező szerepet is játszhatnak. És a politikai viták, harcok frontján dőlhetnek el. Az ökopolitika, a zöldpártok világszerte kisebbségi helyzetből fokozatosan tudatosítják a társadalomban, hogy milyen veszélyekkel nézünk szemben, milyen értékeket szeretnénk megvédeni.

Nem a természetnek, az embernek lesz jó, ha jobb minőségű, szebb életet élhet.”

A filozófus hozzátette, nagy érték, hogy a Római-partra egyaránt jár ki gazdag és szegény, idős és fiatal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×