eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fodor Gábor: nincs semmilyen ellentmondás

Nincs nézetkülönbség Fodor Gábor és a német liberális párt vezetője között - mondta az InfoRádiónak a magyar politikus. A Liberálisok elnöke elmondta: amennyiben véget ér Szíriában a háború maga is visszaküldené az onnan érkezett menekülteket.

A politikus a hétvégén Németországban járt a német Szabad Demokrata Párt meghívására. 

Elmondta: a választás előtti kongresszuson a tárgyalások a német és a magyar párt programjáról és elképzeléseiről szóltak. Megállapították, hogy sok kérdésben elég közel vannak egymáshoz, hiszen a Szabad Demokrata Párt az élethossziglan tartó tanulást, a digitalizációt, az oktatás fejlesztését állították a kampány középpontjába, és Fodor Gábor szerint ez a magyar Liberálisok céljaihoz is közel áll.

A német liberális párt elnöke nemrég olyan nyilatkozatot tett, hogy az Európán belüli, a belső határokon átnyúló szabadsághoz a külső határokat igenis védeni kell. Emellett arról is beszélt, hogy nemcsak az illegális migránsokat kell a származási országukba visszaküldeni, hanem a menedékkérőket is, azokat, akik már menekültstátusra jogosulttá váltak, akkor, ha Szíriában véget ér a háború.

Fodor Gábor szerint abban, amit Christian Lindner elnök elmondott, semmilyen újdonság nincs, már két éve ezt mondják Németországban a liberálisok, és ők is hasonlóképpen nyilatkoznak. Hozzátette: vannak hangsúlybeli különbségek, de kijelentette: "a német sajtó nagyon keményen torzította Christian Lindner szavait, aki csak abból indult ki, hogy a jogállami normákat kell betartani mindenkinek. Azon kívül azt ismételte meg, amit évek óta mondunk - és a nemzetközi sajtóban ma már evidencia, de két éve még nem volt az -, hogy a problémát helyben kell megoldani. Nem megvárni, míg a menekültek ideérnek, hanem az érkező államokban létesíteni bázisokat, úgynevezett hot spotokat, a kérelmeket ott elbírálni, és nem megvárni, míg Európába érkeznek a menekültek, hogy aztán számtalan problémával kelljen szembenézni".

Fodor Gábor kijelentette: Minden nemzetközi konvenció arról szól, hogy egy menekült addig van menekültként az adott országban, amíg meg nem szűnik az a helyzet az anyaországban, ami elől menekült. Az más kérdés, ha valaki le akar telepedni. A külső határok védelmével kapcsolatban elmondta a Liberálisok vezetője azt is, hogy a schengeni határok védelme Magyarország számára nemzetközi kötelezettség, ezt sosem vitatták. Azt igen, hogy ezt a védelmet kerítéssel kell-e megoldani. "Mi kezdetben azt mondtuk, hogy ez nem jó megoldás. De ha már megépítették, akkor azt kell végiggondolnunk, hogy egyébként majd, amikor normális állapotok lesznek, akkor meg akarjuk-e tartani vagy sem. A kerítés nem jó megoldás sem szimbólumként, sem határvédelmi megoldásként. De már nem lehet úgy tenni, mintha nem épült volna fel".

Arra a kérdésre, hogy Szent-Iványi István, a Liberálisok szakpolitikusa Botka László diplomáciai programjának megírásában segít, Fodor Gábor elmondta: "a liberális pártban erős a szolidaritás, evidens, hogy beszéltem vele erről az ügyről és a Liberális párt vezetősége mindenről tudott. Mi örülünk ennek, hasznosnak tartjuk az együttműködést. Örülünk annak, hogy kezd elindulni valamiféle együttműködés az ellenzék részéről. Mi Botka Lászlót alkalmas jelöltnek tartjuk arra, hogy miniszterelnök-jelöltként a következő választáson Orbán Viktor kihívója legyen" - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×