INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

klímaberendezés

hatásfok

rendelet

Több változás is lesz a klímáknál

InfoRádió

Szigorítja Magyarország a klímaberendezésekre vonatkozó előírásokat - írta a napi.hu

Jövő januártól csak előírt hatásfokú klímaberendezések és ventilátoros konvektorok hozhatók forgalomba, majd szeptember 26-tól tovább szigorodnak a feltételek - derül ki a Magyar Közlönyből, amelyre a napi.hu hívta fel a figyelmet.

Egy uniós rendelet a légfűtő berendezések, a hűtőgépek és a ventillátoros konvektorok szezonális hatásfokait határozza meg. Korábban már született ilyen átvett előírás a gáz- és egyéb kazánokra, valamint a vízmelegítőkre. Ezt kell a magyar szabályozásba is beépíteni.

Az elvárt hatásfokot szezonális helyiségfűtési hatásfoknak hívják és ez a használati szezonban a működtetéséhez szükséges energia, valamint az éves energiafelhasználás hányadosa.

Az uniós rendelet melléklete tartalmazza azokat a szezonális helyiségfűtési hatásfokokat, amelyeket két lépcsőben kell betartani, és ha egy termék ennek nem felel meg, akkor nem hozható forgalomba.

A légfűtő berendezés lényege az, hogy a helyiségen kívül van a hőtermelő egység és a meleg levegőt ventilátor fújja be - csatornákon - a helyiségbe. Az első lépcsőben, vagyis január 1-től a 10 kilowattnál kisebb teljesítményű ilyen berendezések hatásfoka 68 százalék, míg a második lépcsőben 78 százalék. Az elektromos hőlégbefúvóknál az első lépcsőben 30 százalék, míg a másodikban 31 százalék a megkövetelt hatásfok. Az elektromos motorral hajtott levegő-levegő típusú hőszivattyúknál pedig 133, illetve 137 százalék a hatásfok. 

A következő termékcsoport a hűtő - légkondicionáló - eszközöké. Az elektromos motorral hajtott, 400 kW-nál kisebb mért hűtőteljesítményű levegő-víz típusú komfortléghűtők első lépcsős hatásfoka 149 százalék, míg a szeptembertől hatályos második lépcsőben már 161 százalék. A lakásokban használt kompakt légkondicionáló berendezésekre - az előbbi sorrendben - 117 és 138 százalékos hatásfokot határoz meg a rendelet.

A harmadik termékcsoport a ventilátoros konvektoroké. Ezekre nincs a rendeletben hatásfok-előírás, mindössze a termék jellemzőire vonatkozó tájékoztatóban kell közölni a fűtő- és hűtő teljesítményt, a villamos energia bevitelt és a hangosságot.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018