eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Teljes káoszt hozhat a Tesco-sztrájk - több már be is zárt

Teljes káoszt hozhat a Tesco-sztrájk - több már be is zárt

Országszerte sztrájkolnak a Tesco-dolgozók pénteken délután 16 órától. Arról, hogy mire számíthatnak a vásárlók az üzletekben, Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke beszélt.

Pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói – közölte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba azt nem tudta megmondani, hogy hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, de nagy a tiltakozás támogatottsága.

„Előzetesen nagy támogatottsággal bírt a kezdeményezés. Maguk a munkavállalók ösztönözték a szakszervezeteket, hogy sztrájkba kell lépni. Kritika volt a részükről, hogy húzzuk az időt, és nem élünk a törvényes nyomásgyakorló eszközzel.

Most már a munkavállalók feladata, hogy letegyék a munkát”

- fejtette ki.

Az érdekképviseleti vezető szerint az, hogy az emberek be tudnak-e vásárolni, attól függ, hogy az egyes áruházban milyen támogatottsága lesz a sztrájknak.

„Ha az ott dolgozók többsége a munka beszüntetése mellett dönt, akkor fennakadások lehetnek, míg teljes leállás esetén az várható, hogy teljes káosz alakul ki” - emelte ki.

A sztrájk idején a kasszában nem lesz pénztáros, a pultban pedig eladó – ezzel szembesülhetnek a vásárlók.

Bubenkó Csaba szerint a felhíváshoz már több tucat áruház csatlakozott. Bezárt a hatvani üzlet, illetve óriási fennakadások vannak egyebek mellett Komáromban és a győri hipermarketben - mondta Bubenkó Csaba az MTI-nek.

A fővárosban a Fogarasi úti Tescóban négyen dolgoznak, ötven munkavállaló letette a munkát, hasonló a helyzet a Pesti úti áruházban is, a munkavállalók folyamatosan teszik le a munkát - tette hozzá. 

A Tesco péntek délután azt közölte, hogy az áruházak többsége továbbra is nyitva tart, jelenleg

hat hipermarket, és több kisebb üzlet bezárását rendelték el.

A Tesco Express egységek vannak a leginkább kitéve a sztrájknak. Mivel ezekben egy műszakban csak néhány ember dolgozik, az üzletek működését már pár alkalmazott sztrájkba lépése is megakaszthatja - hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

A Tesco közleményben úgy reagált: csalódott, hogy a szakszervezetek a sztrájkot választották, ennek ellenére szeretné folytatni velük a megkezdett párbeszédet - közölte a cég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×