eur:
385.19
usd:
355.49
bux:
69475.05
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter

Az EU-ból való kilépés, a Soros-terv és a kötelező áthelyezési mechanizmus is előkerült

Magyar és európai pártok, politikusok reagáltak a kvótaperben a magyar és a szlovák keresetet elutasító európai bírósági ítéletre.

Szijjártó Péter: az igazi csata most kezdődik

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Bíróságon politikai döntés született, "a politika megerőszakolta az európai jogot". Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit. Szijjártó Péter és Trócsányi László igazságügyi miniszter sajtótájékoztatójáról, a magyar kormány álláspontjáról itt olvashat.

Kósa Lajos: politikai döntés született

Az Európai Bíróság megnyitotta az utat az Európai Bizottságnak a Soros-terv végrehajtására - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A frakcióvezető szerint az Európai Bíróságon politikai döntés született a kvótaperben, ám "a jogi küzdelem egyáltalán nem zárult le, sőt csak most kezdődik", Magyarország ugyanis nem akar a kötelező betelepítési kvóta alapján egyetlen migránst sem fogadni.

LMP: ez csak hiszti

Egy más témában tartott sajtótájékoztatón "hisztinek" nevezte Demeter Mária, a párt országgyűlési képviselője azt, amit a magyar kormány az elmúlt másfél évben az üggyel kapcsolatban "művelt".

Az a kormány tette ezt, amely a letelepedési kötvény által húszezer embert engedett be Magyarországra és a schengeni övezetbe, bármiféle érdemi ellenőrzés nélkül - folytatta, hozzátéve: ennek a kabinetnek semmilyen morális alapja nincs bírálni az Európai Bíróságot.

DK: az EU-ból való kilépést készíthetik elő

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány egy tudatos terv részeként veszítette el a kvótapert, mert Orbán Viktor erre az ítéletre fog hivatkozni, amikor majd bejelenti, hogy Magyarország kilép az Európai Unióból - ismertette a párt véleményét a szóvivő.

Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: az évek óta tartó EU-ellenes plakátkampány, az "állítsuk meg Brüsszelt!-ezés" és a "sorosozás" is a kilépést készítette elő, amire akkor kerülhet sor, ha 2018-ban Orbán Viktor győz.

Liberálisok: értelmetlen kampányok

Az elmúlt két évben tévúton járt a kormány menekültpolitikája, értelmetlen kampányokba hajszolta bele az országot és egy értelmetlen népszavazást írt ki az ügyben - jelentette ki Szent-Iványi István, a párt külügyi szakpolitikusa.

Ezután az Európai Bíróság feltehetően a Magyarország és Lengyelország ellen zajló kötelezettségszegési eljárásban is az Európai Bizottságnak fog igazat adni - mondta a politikus.

Szlovákia: az álláspontunk nem változott

Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését, de a kormány nem változtat eddigi álláspontján, és tovább munkálkodik majd azon, hogy a tőle elvárt szolidaritás ne a migránsok kényszerű befogadásában öltsön testet - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki arról is beszélt, mit jelent a döntés Szlovákiának.

Továbbmegy a kötezettségszegési eljárás

Alapvetően fontos, hogy minden tagállam, különösen Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság, valamint a kvótáikat még nem teljeskörűen teljesítő tagállamok fokozzák erőfeszítéseiket az összes jogosult kérelmező áthelyezésére - jelentette ki brüsszeli sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztos.

Hozzátette: ha egyes tagállamok nem változtatják meg a kvóták szerinti befogadással kapcsolatos álláspontjukat, akkor az ellenük indított kötelezettségszegési eljárás következő szakaszába léphet, heteken belül az uniós bíróság elé kerülhet az ügy.

Európai Néppárt: a döntést végre kell hajtani

Az Európai Néppárt (EPP) elvárja, hogy minden uniós tagállam tartsa tiszteletben és hajtsa végre az Európai Bíróság kvótaügyben hozott szerdai döntését - közölte Manfred Weber, a Fideszt is soraiban tudó párt európai parlamenti frakcióvezetője.

Weber közleményében kiemelte, hogy az ítélet megnyithatja az utat a közös uniós bevándorláspolitika előtt, általa esély nyílik a "sebek begyógyítására" az EU-ban. Hozzátette: "a migrációs válság hosszú távú megoldása érdekében minden félnek készen kell állnia a kompromisszumra, a szolidarás nem egyirányú utca".

Állandó áthelyezési mechanizmust javasoltak

  • Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető hangsúlyozta, Magyarországnak és Szlovákiának eleget kell tennie kötelezettségeinek, meg kell kezdeniük a rájuk jutó néhány száz menedékkérő áthelyezését. Amennyiben nem így tesznek, büntetést kell kiszabni rájuk - fűzte hozzá. Az olasz politikus mérföldkőnek nevezte a szerdai ítéletet, amelynek nyomán kötelező jellegű, állandó áthelyezési mechanizmust kellene létrehozni.
  • Mások mellett Claude Moraes, az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) szociáldemokrata elnöke és Ska Keller zöldpárti társelnök is üdvözölte a bírósági döntést, kiemelve, hogy nem lehet tovább halogatni a görögországi és olaszországi transzfereket.
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely a német EP-kampányról: ne mondjunk semmit, de úgy, mintha mondanánk valamit
aréna

Prőhle Gergely a német EP-kampányról: ne mondjunk semmit, de úgy, mintha mondanánk valamit

A német politikának most nincs olyan egységes víziója, mint az ország újraegyesítésekor volt, ráadásul a politikusainak Európáról sincs kiforrott elképzelése – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Prőhle Gergely. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója beszélt a német gazdaság gondjairól, az AfD karanténjáról és a kormánykoalíció széthúzásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 24. 10:12
×
×
×
×