eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lovász László: "Ha nem vigyázunk, Európa a világ múzeuma lehet"

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint Európa kulturálisan megosztott, azonban egyedivé teszi a tudomány, amely különleges szerepet játszik, és amelynek fontos összetartó erőnek kellene maradnia. Az MTA Széchényi István téri székházában hétfőn kezdődött konferencia háromszáz magas rangú európai tudós, tudományos döntéshozó, köztük negyven akadémiai elnök részvételével.

Az európai tudományos akadémiákat összefogó All European Academies és az európai tudományos akadémiaként működő Academia Europaea először rendez közös éves konferenciát és közgyűlést. A szerdáig tartó rendezvényen a kontinens jövőjének és fenntartható fejlődésének több témáját is érintik: az olvadó gleccserektől a menekültek lelkiállapotáig – nyilatkozta az InfoRádiónak az esemény házigazdája, Lovász László, az MTA elnöke.

„Nagyon sok olyan tényező van, aminek fényében Európában gondolkoznunk kell. Az integráció problémáit anélkül nem lehet megoldani. Erősebb, egységesebb Európára van szükség, ahol az egységesség nem veszélyezteti az egyes országok kultúráját. Sok kérdésben állandó vitát, megbeszélést kell fönntartani ahhoz, hogy ne merevedjen be a kontinens.

Ha nem vigyázunk, Európa könnyen lehet a világ múzeuma.”

Az akadémiai tanácskozáson mintegy háromszáz magas rangú európai tudós, tudományos döntéshozó, köztük negyven akadémiai elnök vesz részt. Lovász László szerint a közös konferencia komoly lépés abba az irányba, hogy az európai tudományos szervezetek hangja egységesebb, ezáltal erősebb legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×