eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Faragó Tibor: Trump dafke lépett ki a klímaegyezményből

Faragó Tibor: Trump dafke lépett ki a klímaegyezményből

Az ELTE Környezettudományi Doktori Iskolájának oktatója szerint az Amerikai Egyesült Államok formálisan csak akkor tud távozni a párizsi klímamegállapodásból, amikor már tartani fog a következő elnökválasztás kampánya - mondta Faragó Tibor, a földrajztudományok kandidátusa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nem eszik olyan forrón a kását

- válaszolt Faragó Tibor arra a kérdésre, hogy milyen hatása lesz az Egyesült Államok kilépésének a párizsi klímaegyezményből.

„A nagyon tipikus, ENSZ-jellegű megállapodás szövege szerint három évnek kell eltelnie a hatályba lépés óta, ez tavaly év végén volt, és még egy évet kell várni. Tehát formálisan az Egyesült Államok a következő elnökválasztási kampány idején tud távozni a megállapodásból.”

Donald Trump kilépési szándéka ugyanis még csak egy szándéknyilatkozatig jutott el, országa képviselői - továbbra a megállapodás részeseként - ott ülnek a tárgyalásokon - tette hozzá az ELTE Környezettudományi Doktori Iskolájának oktatója. Azt viszont csak egy esetben tartja valószínűnek, hogy Trump visszavonja a döntését.

„Az egyedüli dolog, amit el tudok képzelni, hogy egy olyan, a légkörrel összefüggő, súlyos természeti katasztrófa történik az Egyesült Államokban. Volt ilyen korábban, hurrikán, árvíz, aszály, ahol úgy érezheti az elnöki adminisztráció, élén Donald Trumppal, hogy a népszerűségének rosszat tesz, ha nem tesz valamit. Ennek kicsi a valószínűsége.”

Faragtó Tibor szerint egyébként Trump csakazértis, úgymond dafke léptette ki az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből, mert a többi tervét - pl. az Obamacare teljes meghiúsítását vagy az afganisztáni kivonulást - nem tudta végrehajtani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×