INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

dizájnerdrog

drog

kábítószer

zacher gábor

rétvári bence

Ezt lehet tudni az új dizájnerdrogról

Infostart

Több mint hetvenféle anyag került az új pszichoaktív szereket tartalmazó tiltólistára, amely várhatóan a következő hónapokban tovább bővül.

Az elmúlt években az új büntetőtörvénykönyvi szabályozásnak köszönhetően már gyorsabban kerülhetnek tiltólistára az új dizájnerdrogok törzsképletei – mondta Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára.

„Óriási verseny folyik a kémiai laborokban előállított új drogokkal kereskedő bűnözők és a rendőrség között, ezért választottuk ezt a rendszert, amely csak a törzsképletet, tehát csak az alapanyagokat tartalmazza, hogy ha valami kicsi módosítást tesznek egyik-másik anyagon, az önmagában ne zárja ki a büntethetőséget.”

Jelenleg a használt kábítószerek több mint fele dizájnerdrog – tette hozzá Rétvári Bence.

„Az elmúlt években 73 ilyen törzsképlet került fel a listára, ezeket a kábítószereket és a származékaikat lehet büntetni.”

Legutóbb augusztus 20-án szállítottak kórházba több embert, a feltételezések szerint új pszichoaktív anyag használata miatt. Ez az elnevezés azonban nem biztos, hogy új kábítószert jelöl – hívta fel a figyelmet Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.

Ezt lehet tudni az új dizájnerdrogról

„Nem úgy új, hogy nem ismerjük még, hanem ez a szercsoport neve. Lehet, hogy egy új szer jelent meg a piacon, lehet, hogy olyan, túl nagy tisztaságú szer jelent meg, amit már régebb óta ismerünk, vagy lehet, hogy többféle szer kombinációja került abba a porba vagy tablettába, amit a figurák használtak. Ebből a három variációból valamelyik lesz majd a nyerő.”

Ilyen esetben a szakértők klasszikus vegyészeti vizsgálattal állapítják meg a szer összetételét, így azt is, hogy új dizájnerdrogról van-e szó.

Kapcsolódó hang

Egy új dizájnerdrog nem biztos, hogy új
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018