INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

dizájnerdrog

drog

kábítószer

zacher gábor

rétvári bence

Ezt lehet tudni az új dizájnerdrogról

Infostart / InfoRádió

Több mint hetvenféle anyag került az új pszichoaktív szereket tartalmazó tiltólistára, amely várhatóan a következő hónapokban tovább bővül.

Az elmúlt években az új büntetőtörvénykönyvi szabályozásnak köszönhetően már gyorsabban kerülhetnek tiltólistára az új dizájnerdrogok törzsképletei – mondta Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára.

„Óriási verseny folyik a kémiai laborokban előállított új drogokkal kereskedő bűnözők és a rendőrség között, ezért választottuk ezt a rendszert, amely csak a törzsképletet, tehát csak az alapanyagokat tartalmazza, hogy ha valami kicsi módosítást tesznek egyik-másik anyagon, az önmagában ne zárja ki a büntethetőséget.”

Jelenleg a használt kábítószerek több mint fele dizájnerdrog – tette hozzá Rétvári Bence.

„Az elmúlt években 73 ilyen törzsképlet került fel a listára, ezeket a kábítószereket és a származékaikat lehet büntetni.”

Legutóbb augusztus 20-án szállítottak kórházba több embert, a feltételezések szerint új pszichoaktív anyag használata miatt. Ez az elnevezés azonban nem biztos, hogy új kábítószert jelöl – hívta fel a figyelmet Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.

Ezt lehet tudni az új dizájnerdrogról

„Nem úgy új, hogy nem ismerjük még, hanem ez a szercsoport neve. Lehet, hogy egy új szer jelent meg a piacon, lehet, hogy olyan, túl nagy tisztaságú szer jelent meg, amit már régebb óta ismerünk, vagy lehet, hogy többféle szer kombinációja került abba a porba vagy tablettába, amit a figurák használtak. Ebből a három variációból valamelyik lesz majd a nyerő.”

Ilyen esetben a szakértők klasszikus vegyészeti vizsgálattal állapítják meg a szer összetételét, így azt is, hogy új dizájnerdrogról van-e szó.

Kapcsolódó hang

Egy új dizájnerdrog nem biztos, hogy új
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018