eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ezt lehet tudni az új dizájnerdrogról

Több mint hetvenféle anyag került az új pszichoaktív szereket tartalmazó tiltólistára, amely várhatóan a következő hónapokban tovább bővül.

Az elmúlt években az új büntetőtörvénykönyvi szabályozásnak köszönhetően már gyorsabban kerülhetnek tiltólistára az új dizájnerdrogok törzsképletei – mondta Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára.

„Óriási verseny folyik a kémiai laborokban előállított új drogokkal kereskedő bűnözők és a rendőrség között, ezért választottuk ezt a rendszert, amely csak a törzsképletet, tehát csak az alapanyagokat tartalmazza, hogy ha valami kicsi módosítást tesznek egyik-másik anyagon, az önmagában ne zárja ki a büntethetőséget.”

Jelenleg a használt kábítószerek több mint fele dizájnerdrog – tette hozzá Rétvári Bence.

„Az elmúlt években 73 ilyen törzsképlet került fel a listára, ezeket a kábítószereket és a származékaikat lehet büntetni.”

Legutóbb augusztus 20-án szállítottak kórházba több embert, a feltételezések szerint új pszichoaktív anyag használata miatt. Ez az elnevezés azonban nem biztos, hogy új kábítószert jelöl – hívta fel a figyelmet Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.

Ezt lehet tudni az új dizájnerdrogról

„Nem úgy új, hogy nem ismerjük még, hanem ez a szercsoport neve. Lehet, hogy egy új szer jelent meg a piacon, lehet, hogy olyan, túl nagy tisztaságú szer jelent meg, amit már régebb óta ismerünk, vagy lehet, hogy többféle szer kombinációja került abba a porba vagy tablettába, amit a figurák használtak. Ebből a három variációból valamelyik lesz majd a nyerő.”

Ilyen esetben a szakértők klasszikus vegyészeti vizsgálattal állapítják meg a szer összetételét, így azt is, hogy új dizájnerdrogról van-e szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×