eur:
393.11
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Egyre több a ritka betegség

Egyre több a ritka betegség

Átadták a Semmelweis Egyetemen az ország első ritka betegségekkel rendelkezőket kezelő fekvőbeteg-osztályát. Az intézményvezető az InfoRádióban elmondta, 15 ágyon tudnak ellátást nyújtani.

Az intézet 2012 óta aktívan foglalkozik a ritka betegségekkel, de az első öt évben csak ambulánsan tudták ellátni a betegeket – mondta a Ritka Betegségek Intézetének vezetője. Molnár Mária Judit hozzátette, nem volt lehetőség arra, hogy a rossz állapotban lévő, akár az ország távoli pontjáról érkező betegeknek ellátást adjanak.

„Nagy öröm, hogy sikerült elérni, hogy 15 közfinanszírozott ágyon elindulhasson a ritka betegek fekvőbeteg-ellátása.”

A ritka betegségek ritkaságon túli fő jellemzője, hogy az életminőséget jelentősen rontják – mondta el Molnár Mária Judit. Hozzátette, az orvosi diagnosztikai technikák gyors fejlődésének hatására egyre nő a ritka betegségek száma.

„A genetikai diagnosztika az elmúlt tíz évben robbanásszerűen fejlődött, ennek köszönhetően

évente több új, ritka betegséget fedezünk fel. Körülbelül hétezerre tehető az ismert ritka betegségek száma, de továbbiakat fognak felfedezni.

Ezek eddig is léteztek, csak nem tudtuk megfelelő névvel ellátni, illetve a tünetcsoportok alapján a gyakori betegségek kategóriáiba kerültek.”

Molnár Mária Judit példaként az időseket érintő Parkinson-kórt említette, amelynek nem egyértelmű a genetikai meghatározottsága, viszont van, amikor fiatalon, akár 20-30 évesen kezdődik egyértelmű genetikai determinációval, és ekkor a ritka betegség kategóriájába tartozik, hiszen kevesen szenvednek ebben a betegségben és a terápia sem feltétlenül ugyanaz, mint a gyakori formájánál – tette hozzá a Ritka Betegségek Intézetének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×