eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Samu ünnepel: 52 éve találták meg a tarkócsontját

Samu ünnepel: 52 éve találták meg a tarkócsontját

52 éve találta meg Vértes László régész és csapata a vértesszőlősi előember, Samu nyakszirtcsontját. A lelet akkor szinte egyedülállónak számított Európában és a háromszázezer éves csontdarab még ma is fontos lelete az őskőkorszaknak.

Markó András régész elmondta, a vértesszőlősi tarkó- vagy nyakszirtcsont az előkerülés pillanatában, 1965-ben, a néhány százezer évvel ezelőtti időszakból Európában a második emberi maradvány volt. 1908-ban a Heidelberg melletti Mauer kavicsbányában találtak egy emberihez nagyon hasonló állkapcsot, a szőlősi tarkócsontig ez volt az egyetlen néhány százezer évvel ezelőtti emberi maradvány – tette hozzá a régész.

„Kiderült, hogy ezek a maradványok egy biológiai nemhez tartozó embercsoporté voltak. Európában mindenhol ez az emberfajta fordult elő néhány százezer évvel ezelőtt.”

Vadászatuk módszereiről nincsenek információk, nem kizárt, hogy a természetesen elhullott állatokat is fogyasztották – mondta Markó András.

„Vértesszőlősön nem egy, hanem nyolc őslénytani vagy régészeti lelőhely van a régi kőbányában, ebből csak hármon volt ásatás. Két helyen több kultúrréteget sikerült egymás fölött feltárni.”

A régész kifejtette, ez mutatja, hogy

az emberek nemcsak egyszer használták a melegvízű forrásokat, hanem visszajártak a területre.

A tarkócsont a legismertebb emberi maradvány, de nem ez volt az első fosszilis maradvány, 1964-ben a legalsó és leggazdagabb lelőhelyének, kőeszközökkel és állatcsontokkal kijelölt, vaskos rétegének bontásakor néhány

gyerekhez tartozó tejfogkorona-töredék került elő,

amelyek rétegtanilag ugyanabba az időszakba tartoznak, mint a tarkócsont – mondta Markó András.

„Néhány éve sikerült új mintákat gyűjteni, amelyet egy tajvani laborban kormeghatározásnak vetettek alá, ami alapján úgy tűnik, hogy a vértesszőlősi lelőhely 320-300 ezer évvel ezelőtti időszakra keltezhető.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×