INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

parlagfű

allergia

pollen

nékám kristóf

kajtor-apatini dóra

Nem lenne kevesebb allergiás akkor sem, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet

Nem lenne kevesebb allergiás akkor sem, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet

Infostart / InfoRádió

Az allergiát okozó pollen koncentrációjának emelkedésére figyelmeztet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Az InfoRádiónak nyilatkozó allergológus szerint egyre többféle növény okoz allergiát, ráadásul súlyosabbat, mint öt-tíz éve.

Országszerte nő a levegő pollentartalma – mondta az InfoRádióban Kajtor-Apatini Dóra, az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának biológusa.

„Egyre nagyobb területen elérheti a következő napokban a nagyon magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja. A csalánfélék, az üröm- és a kenderfélék virágporának koncentrációja többfelé elérheti a magas szintet. A libatopfélék koncentrációja alacsony-közepes, a pázsitfűfélék és az útifűé is jelen van a levegőben, de már csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria, a Cladosporium és az Epicoccum az, amit monitorozunk és ami allergiás szempontból gondot okozhat, a koncentrációjuk pedig elérheti a magas és a nagyon magas szintet is”- közölte a biológus.

Nékám Kristóf allergológus professzor szerint a környezetszennyezés miatt egyre több ember allergiás egyre több mindenre.

„Az utolsó években a viharok száma is megnövekedett, amik a pollenszemcsék szétzúzásával további allergialehetőségeket keltenek” - mondta Nékám Kristóf.

Mindazonáltal nem érdemes mindenkinek kivizsgáltatnia, hogy mire allergiás – tette hozzá a professzor.

„Két helyzetben érdemes azért pontosan tudni, hogy mi az allergia kiváltója. Egyrészt ha valamilyen immunterápiát szeretne valaki csinálni – aminek persze megvannak a szakmai feltételei, és nem mindenki számára alkalmas –, másrészt akkor ha olyan betegről van szó, aki figyeli azt, hogy mikor várható a pollen megjelenése, és az előtt pár nappal már elkezdi a gyógyszereit szedni” - közölte a szakember.

Nem lenne kevesebb allergiás akkor sem, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet

Nékám Kristóf szerint egyébként nagyjából ugyanennyi allergiás lenne akkor is, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet.

„A fő bűnös most itt kétségtelenül a parlagfű. Ha nem lenne parlagfű, lehet, hogy valamivel kevesebb allergiás lenne – mert ez egy nagyon agresszív gyomnövény és a pollenfehérjéi nagyon erős allergiakeltők –, de nagyságrendileg ugyanennyi allergiás lenne akkor is, ha egy szál parlagfüvet sem látnánk az országban” - véli az allergológus.

A professzor azt mondta, hogy az árnyékos és nedves helyeket kedvelő kültéri gombák nyáron kevesebb embernél okoznak allergiás tüneteket, mint az előbb említett növények, de azért egyetért azzal, hogy ezeket is érdemes elkerülni.

Kapcsolódó hang

Nem lenne kevesebb allergiás akkor sem, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018