eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Komoly változás jön az ingatlaneladás utáni adózásban

Komoly változás jön az ingatlaneladás utáni adózásban

Változnak a magánszemélyek ingatlan-értékesítésből származó jövedelmének felhasználásával kapcsolatos adószabályok – hívja fel a figyelmet a Magyar Idők az adóhatóság honlapján megjelentek alapján.

Eszerint a magánszemélyek ingatlanértékesítésből (ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából) származó jövedelmét a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni. A személyi jövedelemadóról szóló törvény jelenleg hatályos rendelkezése alapján amennyiben valaki ingatlanértékesítésből származó jövedelmét vagy annak egy részét a bevallási határidőn belül saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakó- otthonában vagy más hasonló intézményben biztosított férőhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzésére használja fel – és ezt az adóbevallásában feltünteti –, a megállapított és bevallott adót (vagy annak a felhasznált jövedelemre eső részét) nem kell megfizetnie - emlékeztet a Magyar Idők.

Amennyiben a keletkezett jövedelmet az értékesítést követő két éven belül felhasználják, a hatályos rendelkezés szerint adókiegyenlítés formájában lehet visszaigényelni a megfizetett adót.

Egy idei módosításnak köszönhetően azonban

július 20-tól már a jövedelem felhasználásának igazolásával lehet visszaigényelni a megfizetett adót,

sőt átmeneti szabály alapján már a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazni lehet.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×