eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ebben reménykedhetnek az Angliában élő magyarok - lapszemle

A Brexit után letelepedési státuszt megkapó embereket a szavazati jogon kívül ugyanazok a jogok illetik majd meg, mint a brit állampolgárokat – mondta a Magyar Nemzetnek a budapesti brit nagykövet helyettese. A Magyar Hírlap cikkéből kiderül: tavaly több mint 290 ezer regisztrált bűncselekményt követtek el Magyarországon. Az engedély nélküli horgászat az Adrián nagyon komoly bírságot eredményezhet – olvasható a Pénzcentrum.hu-n.

A Magyar Nemzet interjút készített a budapesti brit nagykövet helyettesével a jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó, vagy oda költözni szándékozó magyarok jövőjéről a Brexit után. Caitlin Jones hangsúlyozta: a letelepedési státuszt megkapó embereket a szavazati jogon kívül ugyanazok a jogok illetik majd meg, mint a brit állampolgárokat. Ehhez legalább ötéves kinn tartózkodás és munkaviszony szükséges.

A Magyar Idők arról ír, hogy szeptemberben ismét napirendre kerülhet a kötelező minimumlétszám előírása a kiskereskedelmi üzletekben. Ezúttal az áruházi dolgozók fordultak a kormányhoz. A korábbi javaslat szerint a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben 70 négyzetméterenként legalább egy dolgozónak a vásárlók rendelkezésére kellene állnia.

A Magyar Hírlap cikkéből kiderül: tavaly több mint 290 ezer regisztrált bűncselekményt követtek el Magyarországon. A Legfőbb Ügyészség statisztikájából kiderül: 34 vádlottat ítéltek életfogytig tartó fegyházbüntetésre és több mint 25 ezer embert határozott idejű szabadságvesztésre. Tavaly 226 emberölés történt, és közel 15 ezer sofőrt kaptak el ittas vezetés miatt.

Gazdasági lapszemle

A Világgazdaság cikkéből kiderül: folyik a Budapest-Kelebia vasútvonal korszerűsítéséhez szükséges beszerzés előkészítése. A 166 kilométeres szakaszt egyebek mellett kétvágányúsítani kell, de növelnék rajta az utazósebességet is. A kormányhatározat szerint nettó 472 milliárd forintos beruházást 500 milliárd forintra növeli a budapesti szakasz vonalának áttervezése.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy az engedély nélküli horgászat az Adrián nagyon komoly bírságot eredményezhet. Az összeállításból kiderül: hiába hirdeti sok horvátországi szállásadó az ellenkezőjét, a partra, de még a csónakos horgászathoz is engedély kell, ennek elmulasztása akár 3 ezer kunás, vagyis közel 125 ezer forintos büntetést vonhat maga után.

A Magyar Nemzet írása szerint az összeomlás felé tart a Tarom légitársaság. A román nemzeti légitársaság mellett az Alitalia is komoly bajban van, ami a lap szerint az európai légiforgalmi piac átalakulásához, a fapados járatok előretöréséhez vezethet. A légitársaságoknál átszervezésre lenne szükségük, mert a 24 millió utast szállító Alitaliának több munkavállalója van, mint a 120 milliós forgalmat bonyolító Ryanairnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×