INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

v4

v4

egyiptom

Orbán Viktor: nekünk is megvan a felelősségünk

Orbán Viktor: nekünk is megvan a felelősségünk

Infostart

A visegrádi négyek elismerik az egyiptomi elnök erőfeszítéseit, amellyel stabilizálni próbálja országa térségét - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi államok kormányfői és az egyiptomi elnök budapesti csúcstalálkozóját követően.

Meg akarjuk erősíteni az Európai Uniót belül és kívül is – fogalmazott a magyar V4-es elnökség legfontosabb prioritásáról Orbán Viktor miniszterelnök a négy visegrádi kormányfő, illetve az egyiptomi elnök tárgyalása után. Elismerését és megbecsülését fejezte ki a visegrádi országok nevében Egyiptom államfőjének, hogy stabilizálni próbálja térségét, így – mint mondta – Magyarország határait is védi. "Az elnök úr és kormányának munkája nem csak Egyiptom, hanem az egész Európai Unió védelmét és stabilizálását is szolgálja."

Orbán Viktor: nekünk is megvan a felelősségünk

Az Egyiptommal szomszédos, ám Moammer Kadhafi diktatúrájának megdöntése nyomán destabilizálódott Líbia ügyében a magyar kormányfő úgy látta, hogy Európának felelőssége van a kialakult helyzetben, mivel beavatkozása előtt nem volt életképes rendezési terve. 

"Nekünk is megvan a felelősségünk abban, hogy Líbia északi határa őrizet nélkül, védtelen maradt és kinyílt Európa felé.

Ennek a tanulságát is levontuk az elnök úrral való megbeszélésben" - mondta Orbán Viktor.

A gazdasági együttműködésről szólva a magyar miniszterelnök kiemelte, hogy Közép-Európa és Egyiptom együttműködése elmarad a lehetőségektől. "Az én dolgom lesz majd a következő év során, hogy a V4-ek és Egyiptom gazdasági együttműködésének az optimális formáját megalkossuk, megalkossam, létrehozzam és működtessem, erre tettem is ígéretet - jelentette ki a miniszterelnök."

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök várakozással tekintett a gazdasági és stratégiai együttműködés fejlesztésére, majd rámutatott, hogy politikai megoldásra van szükség az illegális migráció kiváltó okát jelentő konfliktusokra Szíriában, Líbiában és Irakban is, amelyhez több erőfeszítésre volna szükség a nemzetközi közösség részéről. "A visegrádi országok különleges helyzetben vannak az EU-ban és a világban, ezért Egyiptomnak érdemes megerősítenie a partnerségét a csoporttal" - mondta Abdel-Fattáh esz-Szíszi.

Különösen fontosnak nevezte az együttműködést a terrorizmus és a szélsőséges csoportok, ideológiák elleni fellépésben, továbbá az illegális migráció kezelésében.

Robert Fico szlovák miniszterelnök aláhúzta, hogy Egyiptom, az Európai Unióval ellentétben valóban fontos szerepet játszhat Líbia stabilizálásában, eztán a politikus felajánlotta a V4-ek biztonságpolitikai és nukleáris energetikai szakértelmét Egyiptomnak.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő elismerte Egyiptom konszolidáló szerepét a közel-keleti régióban, és maga is úgy látta, hogy Líbia stabilizálása a V4 országok és Egyiptom közös érdeke.

Beata Szydło lengyel miniszterelnök mindemellett támogatta Egyiptom erőfeszítéseit, hogy elmélyítse kapcsolatait az Európai Unióval.

Kapcsolódó hang

A V4-ek és Egyiptom
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018